Това обяви д-р Христо Хинков, психиатър, главен експерт в Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) по повод Деня за предотвратяване на самоубийствата – 10 септември, цитиран от агенция "Фокус".
През 2009 г. са станали 2712 опити за самоубийство и 673 самоубийства. През 2010 г. те са съответно 2869 опити за самоубийство и 775 самоубийства. Общото впечатление, което имат експертите в тази област, е, че те зачестяват, макар статистиката да е непълна и недостатъчно обработена, обясни психиатърът.

„Темата е много актуална в европейски мащаб и има много сериозен интерес към връзката между кризата и нивото на опитите за самоубийства. България няма достатъчно данни, за да може да направи ясна връзка между тези два феномена. Все още няма ясен отговор на този въпрос но общото впечатление е, че кризата влияе на повишаването на опитите за самоубийства и самоубийствата. Важно е да се отбележи, че съотношението от 3:1 на опити за самоубийства към самоубийства се запазва през двете години на наблюдение – 2009 и 2010 г.”, коментира д-р Хинков. Той уточни, че данните, които се събират от Националния статистически институт (НСИ), са само за реализираните самоубийства и не отразяват нивото на опитите, което е от съществено значение за такъв извод.

Причини като общо чувство за безизходица, ежедневен стрес и несигурност, загуба на перспектива на лично и общностно ниво и др.”, посочи д-р Хинков. Най-честите причини за самоубийствата са семейни конфликти от различен характер – над 40% от всички опити за самоубийства. На второ място се нареждат психичните разстройства – около 20%. Следват тези без ясен мотив – около 9%, поради тежко соматично заболяване, загуба на любим човек несподелена любов, финансови проблеми загуба на работа и пр. Бедност, безработица, загуба на ценности и модели за подражание са сред социалните фактори, които влияят за самоубийствата.

Жените правят по-често опити за самоубийство, докато мъжете по-рядко, но когато пристъпят към такова действие, то е по-успешно. Има повече демостративен елемент в женските опити за самоубийства, докато при мъжете желанието за смърт е в повечето случаи автентично, смята експертът.

Най- много демонстративни опити има при по-младата възраст, около 18-25 години. При възрастовата група над 50 години опитите са с по-висок процент на „успеваемост”, т.е. завършват летално. Сред начините за смърт най-често е самоотравянето с медикаменти и с други вещества, следва обесване, хвърляне от височина, самонараняване с хладно и огнестрелно оръжие, удавяне, самоизгаряне.