Това решиха депутатите с таен вот, съобщи БТА.

Преди гласуването в пленарната зала всяка група представи своите номинации - Филип Златанов (ГЕРБ), Лидия Руменова (Коалиция за България), Сабрие Сапунджиева (ДПС), Катя Станева ("Атака") и Антония Романова (Синята коалиция). И петимата кандидати са юристи.

За Филип Златанов, който е 34-годишен и през последните 4 години е юрисконсулт в централата на „Райфайзенбанк”, са гласували 143-ма от общо 209 депутати. Той ще е и председател на комисията.

Номинацията на "Атака" Катя Станева е събрала 110 гласа, а на ДПС - Сабрие Сапунджиева - 105.
Най-малко гласове е получил кандидатът на Синята коалиция Антония Романова - 24 .
За предложената от левицата Лидия Руменова са гласували 53-ма народни избраници.

В 19 от бюлетините не е поставен знак "хикс", а в 6 - в плика е имало две или повече бюлетини с различно съдържание или са били празни. Една бюлетина е била за повече от трима кандидати.

Аз лично нямам никакви договорки за избора на кандидатката на ДПС Сабрие Сапунджиева, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев в кулоарите на парламента. Казах на депутатите от ГЕРБ да гласуваме за нашия кандидат и за кандидата на "Атака", а оттам нататък всеки сам да прецени коя номинация ще подкрепи, обясни Велчев в отговор на въпрос дали има нова "тройна коалиция".

По думите на Велчев, понякога се налага от "две злини да се избере по-малката". Нали трябва да изберем трима членове, как може да се дирижира вотът на депутатите, попита той. Велчев допуска, че Сапунджиева е събрала голям брой гласове, защото е познато лице, тъй като тя беше номинирана за кандидат-омбудсман.

"Ще бъдем обективни в работата си, без значение на партийната принадлежност на хората, за които имаме сигнали", заяви от своя страна Филип Златанов.

По закон свои представители в комисията трябва да излъчат и президентът, и Министерският съвет.