Финансовият министър даде обещанието в отговор на въпрос дали увеличението ще стане до 2013 г., както е записано в тригодишната бюджетна прогноза.
Определено ще има възможност и определено ще ги увеличим, уточни той, цитиран от БТА.

Вицепремиерът не пожела да отговори на въпроса "замразяват ли се пенсиите", но добави, че всеки има интерес да има увеличение на пенсиите и даде пример със себе си и с правителството.
В прогнозата е записано друго, защото тя е по данни от 2010 г., но те бяха първоначални, а вчера излязоха, пак първоначални данни, но вече обработени от Евростат, които са малко по-добри от прогнозата, която ние дадохме, каза Дянков.
"Дефицитът ни вместо 3.6% е 3.2%, с 0.1% сме преди Германия, така че сме малко по-добре, отколкото и ние предполагахме. Ако така върви, а всеки месец има по-малко дефицит, дори минахме на "плюс", ще имаме и по-добри възможности", добави той.

Попитан, ако имаме по-добри възможности, кога може да се очаква увеличение на пенсиите - дали от догодина, вицепремиерът отговори, че "като стане ясно, ще стане ясно".

Дянков каза, че тази година няма да участва в дискусията за размера на минималната работна заплата.

По повод на обявеното намерение на синдикатите, че ще оборят в съда тригодишната макрорамка, защото не е минала през тристранен съвет, и дали е възможно тя да се преразгледа, финансовият министър отговори, че това не е възможно.
"Това е средносрочна прогноза, която не е необходимо да минава през тристранния съвет, но има си съд за това и той ще се занимава", посочи Дянков.
Според него трябва да има нови критерии за представителността на работодателите в тристранния съвет, като те по закон трябва да са разработени до края на годината. Той иска това да стане още към средата на годината.