Оградата трябва да спре преминаването на диви и селскостопански животни между двете държави.

В момента мрежа има само на 28,5 км от общата дължина на границата с Турция, която е 209,5 км. Тя обаче също е в лошо състояние, затова ще бъде направен ремонт. Новата ограда ще е по оставащата дължина - 181 км по границата, като ще минава през три области – Бургас, Ямбол и Хасково. Затова областните управители ще възлагат самостоятелно изграждането й. То трябва да приключи не по-късно от октомври т.г., защото вирусът на шап се разпространява по-лесно при по-ниски температури.
Финансирането ще е от Министерство на финансите, а ведомството на Мирослав Найденов ще предостави техническите спецификации за изграждане на граничната мрежа.

В средата на февруари обаче посланикът на Турция в София Исмаил Арамаз недоволен коментира, че държавите през 21 век не се нуждаят от заграждения.

По-рано от МВР пък съобщиха, че главният секретар на МВР Калин Георгиев не е обещавал и няма да изпраща снайперисти за обстрелване на полудиви крави в Странджа. От пресцентъра на ведомството допълниха, че проблемът с безстопанствените болни животни трябва да бъде решен от Българския ловно-рибарски съюз и Регионалното управление по горите.

Вчера директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов заяви, че е поискал помощ от главния секретар на МВР Калин Георгиев, който да изпрати снайперисти да отстрелят болните крави.
 "Може би ще се вдигнат и хеликоптери, тъй като започва разлистване на дърветата и има опасността животните да се покрият и да не може да ги открием в гората", допълни Войнов.

От МВР уточниха, че в Главна дирекция „Охранителна полиция” наистина е получено писмо от Войнов, с което иска съдействие.
Директорът на Охранителна полиция комисар Милчо Енев е изпратил указания на шефовете на полицията в Бургас и на бившата жандармерия да бъде установен контакт с местната дирекция по безопасност на храните. В указанията на комисар Енев обаче изрично е посочено, че „предприеманите мерки трябва да са съобразно функционалната компетентност”.

В края на март от агенцията по храните съобщиха, че около 7000 домашни животни могат да бъдат избити като част от превантивните мерки за ограничаване на заразата в Странджа.

Последна актуализация в 12.17 ч.