Цените на едро на олиото обаче не би трябвало да надвишат 2.20-2.30 лв. на литър, заяви той за БНР. По думите му на пазара още не се търгува слънчоглед.
 
"В момента има една такава тенденция, че самите продавачи, хората, които гледат слънчоглед, са обявили прогнозна цена за продажба около 600-700 лева за тон, което е сравнително висока цена. Все пак е краят на сезона и дори и при цена 700 лева за тон, с всичките транспортни и други разходи, не би трябвало да доведе като себестойност повече от 1.40 лв. на олиото. Нека да сложим и печалба, труд, опаковки, но цени над 2.20-2.30 вече са неуместни", коментира Стойчев.
По последни данни на комисията цената на едро за 1 л олио е била 1.96 лева.

През август олиото е поскъпнало с 10-15 на сто, каза по-рано пред "Хоризонт" Васил Симов от Софийската стокова борса. По думите му всяка година има увеличение на цената преди новата реколта, но сега то е доста голямо.
"От 1.60 цената вече е около 1.75 лв., това е за бутилка от един литър. Причината можем да търсим най-вече в поскъпването на слънчогледа, тъй като новата реколта слънчоглед ще излезе едва през септември и едва през октомври ще станем свидетели на това каква е реколтата", каза Симов.

Според него винаги преди нова реколта има опипване на почвата, като продавачи и купувачи и търговци се опитват да изкарат максимални печалби.
С около 20% поскъпна през последните дни олиото в страната. В Шумен, Ямбол, Добрич цената скочи с около 50 стотинки на литър.

При брашното също се наблюдава поскъпване, тъй като големите зърнопроизводители изчакват, коментира още Едуард Стойчев.  Според него, причината е, че Русия, която е най-големият играч в Черноморския район, не продава, а Украйна се влияе от Москва (днес Украйна се отказа да въвежда ограничения върху износа - бел. ред.). По думите му обаче цена на килограм хляб от 1.40-1.70 е абсолютно нереална. Преди дни земеделският министър бе категоричен, че цена на хляба над 1 лев ще е спекула. Проверка по търговската мрежа показа през последните дни, че цената на хляба се е повишила с около 10-15%.

По думите на Стойчев при хранителните стоки няма да има толкова ниски сезонни цени, каквито хората очакват. Обяснението според него е, че поради кризата търговците не смеят да изкупуват по-големи количества и да ги изкарат на пазара, защото не са сигурни дали ще бъдат продадени.