Това каза Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните пред БНТ. "Цената  е резултат от цената на пшеницата. Тя, по простото "златно правило", е 1-2-4, т.е. ако един килограм пшеница струва една единица, или както в началото на жътвата струваше около 25 стотинки,  би трябвало брашното да е 50 стотинки, а хлябът - 1 лев за килограм", коментира той.
В началото на август хлябът, който се продава в в по-малки разфасовки, достигна цени от 80 ст. за 700 грама

Министърът призна, че след решението на Русия да забрани износа на зърно за дни цената скочи доста на световните борси, но "някакси много бързо нашите хлебари вдигнаха цените".
Найденов попита на какво основание хлебарите в момента, след като има тенденция за понижаване на цената на пшеницата, задържат цената на хляба висока. Той увери, че тазгодишната реколта е дори по-голяма от очакваната - и като количество, и като качество.

Министърът коментира и въвеждането на БДС за храните.
„93% от българите одобряват това, което правим по отношение на храните, с изключение на младежкото БСП", обясни Найденов, цитиран от КРОСС.
Той призна, че има производители, които спекулират и коментира: „Ние не можем да хванем всички, но когото  хванем, дупе му яко".
Утвърдените производители ще спечелят, е сигурен Мирослав Найденов.

"Стандартът не е задължителен, ако някой не иска да произвежда по стандарт, да не го прави", подчерта той.
Министърът съобщи, че утре излиза стандартът за сирене, а този за кашкавала - през септември.

„15 предприятия са заявили желание за производство на продукти от месо по стандарта „Стара планина". Очакването е следващата седмица тези продукти да излязат в търговската мрежа. Драконовски мерки ще има за тези, които нарушават стандарта", е категоричен Найденов.