В словото си лидерът на БСП Сергей Станишев отново нападна управляващите и определи ГЕРБ като Групировка за Едноличен Режим на Борисов. БСП празнува 119-ата годишнина от социалистическото движение в България и празника на партията – 2 август. Националният събор на левицата тази година се провежда под мотото „Воля за промяна! Сила за действия!”, съобщи агенция "Фокус". Симпатизанти и членове на левицата дойдоха с 500 автобуса и над 700 леки автомобила.

Според Станишев за една година от управлението на ГЕРБ са се развенчали три мита. "Единият е, че ние се провалихме, а те могат. Вторият е, че те са справедливи, а ние сме били десни. Третият е, че ние сме опоскали държавата, а те са честни", обясни лидерът на БСП. 

119 души получиха партийните си книжки за членство в БСП. Броят на раздадените нови членски карти съвпада символично с отбелязваните 119 години от началото на социалистическото движение в България.
Годишната награда на Фондация „Институт Николай Добрев” бе връчена на младежкото обединение на БСП. Наградата на Националния съвет на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков-Майстора” бе връчена на Велиана Христова от вестник "Дума".

Част от музикалната програма на събора са Марияна Попова, Орлин Горанов, Петя Буюклиева, Поли Паскова, Здравко Мандаджиев, Делян Дъбов, Александра Жекова, Владимир Димов, рок-група „Лорд”, фолклорни певчески групи и др. Водещи на събитието са Николай Априлов и Рада Георгиева. Ники Априлов бе и режисьор на големия концерт на МВР на 5 юли по повод празника на полицията, който БСП определиха като грандиозна PR акция.

Скандал за картонени шапки и знаменца със символите на левицата стана при една от партийните шатри, разпънати на поляната. Избухна спор кой по колко броя шапки и знаменца взима.

Бившият председател на Общински съвет Варна от БСП Борислав Гуцанов също дойде на честванията на връх Бузлуджа.Той бе посрещнат радушно от симпатизантите на левицата. Гуцанов бе задържан при полицейска операция "Медузи" през април 2010 г. по обвинения за присвояване на средства чрез неизгодни договори, прекара известно време в ареста, след което бе освободен с парична гаранция от 10 000 лева.


Вижте видео от изявлението на Сергей Станишев на връх Бузлуджа