"Трябва да има разбирателство - не може премиерът да каже, че магистратите тежат като воденичен камък на шията на народа", заяви бившият вътрешен министър и настоящ депутат от БСП Михаил Миков по повод думите на Бойко Борисов.

Вчера премиерът заяви, че "магистратите тегнат като воденичен камък върху народа. Нека те да бъдат любезни и да си кажат. Точно тези хора, които най-малко си бяха свършили работата, според доклада, бяха тези, които си получиха 13 и 14 заплата".
Министър-председателят обаче бе строг и към своите министри и им даде срок от 3 месеца да се справят с критичните препоръки в доклада.

Според Миков обаче, не може съдът винаги да е виновен.
"В София стават официално 13 взломни кражби всеки ден, по данни на МВР. Съдът не може да реши тези 13 случая сам. Прехвърлянето на топката води до лоши сигнали към Брюксел. Това може да се хареса в България, защото магистратите не са най-популярните фигури, но не и в Европа. Ако се оправдаваме със съда няма да бъдем разбрани от Брюксел", коментира той пред БНТ.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов отново хвърли цялата вина върху съдебната система.
"Докладът е функция на добре свършена работа от страна на всички служители на МВР (В доклада обаче има препоръка да се подобри значително работата на криминалната полиция - бел.ред.). Отлагането на делата, които са значими за държавата и обществото, показва, че съдебната системата е абдикирала от тези проблеми", заяви той и подкрепи Борисов, че магистратите са като воденичен камък за народа.
На въпрос каква част от съдиите са такива, вицепремиерът отговори, че са не повече от 5%, но това са "зрънцата, важни за облика на цялата съдебна система”.

Той добави, че е в състояние да запознае Висшия съдебен съвет с всичко, което има като информация, за да докаже думите си. За да го направи обаче, те трябва да имат допуск до класифицирана информация.
За пример той даде случая “Борилски” и присъдата срещу Марио Николов.
"Който и да го говореше в България, съдебната система казваше, че това е намеса в работата им. Когато излезе френският посланик и каза, че във Франция ще започне паралелно разследване и дело, нашата правораздавателна система веднага взе адекватна позиция. Ако не фигурираше в доклада на ОЛАФ, Николов, той нямаше да бъде осъден. Когато има сигнали от Брюксел съдебната система веднага започва да си сверява часовника, но когато Цветанов го казва - това е намеса”, заяви министърът.

Той потвърди, че специализираният съд ще започне работа от 1 януари 2011 г. Според него така няма да се точат дела по 3 години.
"Най-големите противници на специализирания съд, който се визира в доклада като добра стъпка,  са тези, които говорят за лобизма - опозицията. Не е ли лобизъм поправката “Ванко 1”, запита Цветанов по повод законодателната промяна от времето на Тройната коалиция, с която присъдата на певеца бе намалена драстично.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също подкрепи управляващите и заяви, че това е първият насърчителен доклад на ЕК. Той обаче даде и някои препоръки.
"Най-хубавото е, че правителството готви план за действие. Г-н Лазар Груев (председателят на ВКС) да си вземе лист и да си запише всички препоръки. Същото трябва да направи и министърът на вътрешните работи. Той трябва много внимателно да прочете доклада и да направи реформа – всички да си извадят конкретните препоръки и задачи и да си свършат работата до март. В момента докладът се опира на един отличник – правосъдният министър Маргарина Попова - тя не само е подкрепена, но има и призиви да я подкрепят народните представители и сме длъжни да прочетем тези призиви", каза пред Нова телевизия съпредседателят на Синята коалиция.

В същото време градският прокурор на София Николай Кокинов също коментира доклада и заяви, че е по-добър от предишния.
“Доколкото чух изказването на главния прокурор следва да се концентрираме върху образуването на досъдебни производства, колегите да имат повече решителност”, допълни той пред телевизия PRO.BG


Вижте видео от изявлението на премиера Борисов