Делото е  заради мораториума, който Народното събрание наложи върху разпореждането с реституираните му имоти, съобщи сайтът Mediapool, цитиран от БНР. Бившият премиер се е оплакал от неоснователно, според него, наложения запор върху горите му. Още през декември миналата година парламентът наложи този мораториум върху царските имоти.

Сакскобургготски е провел същия разговор и със земеделския министър Мирослав Найденов. Земеделското министерство е внесло граждански иск в Софийския окръжен съд с претенция за възстановяване на всичките 16 000 декара гори в Рила, които бяха върнати на Симеон с няколко решения на поземлената комисия в Самоков от 2002 и 2003 година, докато самият той беше министър-председател.

Преди две години прокуратурата излезе със становище, според което решенията за връщане на горите са пълни със закононарушения. Като най-фрапиращо бе посочено това, че Сакскбургготски е получил 4500 дка повече, отколкото е била претенцията му. Това се е случило с дублиране на земите от нотариалните актове на интендатството и стари скици на земята. Министерството на земеделието и горите е платило около 11 000 лева, за да направи собствен правен анализ на казуса, който е показал, че бившият премиер е получил противоправно цялата гора, а не само тези декари.
Именно затова делото е заведено за всички терени.

Миналата седмица Окръжният съд в Пловдив отхвърли исковете на  Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза да бъде призната собствеността им върху бившия царски дворец "Кричим”. Ако това решение бъде потвърдено и на следващите две съдебни инстанции, държавата ще получи възможност да използва съдебния прецедент да си върне и другите имоти, стига да заведе съответните искове.