Синдикалистите декларираха, че не са подкрепили проекта. Основните им критики са свързани с увеличаване на осигурителния стаж.

Вчера социалното министерство обяви какви промени предлага да направи в социалния кодекс. Основните са лихвената амнистия, повишение на осигурителния стаж и начина на изчисляване на пенсиите.

"Проектът в този му вид е някакъв буламач – баби с жаби, събрани на едно място", обяви Мика Зайкова от "Подкрепа", цитирана от "Фокус".
"От едната страна махаме тавана за осигуровките за безработицата, а от другата увеличаваме осигурителната основа с още три месеца и какво правим - нищо. Това, че не пипат възрастта за пенсиониране също не е вярно, защото за категорийния труд се увеличава както осигурителният стаж, така и възрастта – за жените с 5 г., за мъжете - с 3 г.", допълни тя. 
Синдикалистката попита какво се е променило в условията на труд на миньорите и летците, че им увеличават осигурителния стаж.
Зайкова подчерта, че социалните партньори не са подкрепяли такъв вариант за пенсионна реформа, при който се увеличава осигурителният стаж с 3 г.

Заявеният от министър Тотю Младенов вариант за увеличение на осигурителния стаж, при това наведнъж с 3 години от 1 юли 2011 г., който според него е избран с участието на социалните партньори, никога и по никакъв повод не е бил подкрепян от КНСБ, заявиха междувременно от синдиката пред БТА. Нито едно от предложенията на КНСБ не получи развитие, нито беше публично коментирано от представителите на властта, допълват оттам.

Синдикатът е предложил увеличаване на осигурителната вноска като гарант за повече приходи в НОИ. Според КНСБ е необходим комплекс от мерки, чийто акцент трябва да бъде на входа на системата - определяне размерите на осигурителните вноски по правилата на осигуряването, както и коренно подобряване на контрола и събираемостта.