Той уточни, че договорът за доставките на газ изтича през 2011 год. По думите му българската страна е подготвила пакет от предложения към руските партньори. Според Трайков, предложенията защитават националния интерес. Според сегашното споразумение между "Булгаргаз" и "Газпром" е договорено увеличаване на цената на закупувания по действащия договор природен газ от 83 долара на 1000 кубически метра до достигане на пълните пазарни цени по съгласуван график за преходен период от 1 април 2007 г. до 31 декември 2012 г.

Румен Овчаров е виновен за повишаването на цените, посочи Трайков. По думите му Овчаров е първият министър, който се е поддал на руския натиск и е променил договора, според който България е получавала кубик газ за цена от 83 щ.д. От днес синьото гориво поскъпва с 24,63%. Това води увеличение на цената на парното и топлата вода средно за страната с 12%.

Само около 4% от увеличението с близо 25% на цената на природния газ е свързано с клауза по договора за транзита с "Газпром", сключен от предишното правителство, обяви вчера Румен Овчаров. Той посочи, че останалите проценти от увеличението са "следствие от подвизите" на министър Трайчо Трайков по задържане на цената на природния газ, неприлагането на механизма на формулата от предишното увеличение и от елементите по нея.