Това заяви на пресконференция в парламента бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат от БСП Румен Овчаров, предаде БТА. Той посочи, че останалите проценти от увеличението са "следствие от подвизите" на министър Трайчо Трайков по задържане на цената на природния газ, неприлагането на механизма на формулата от предишното увеличение и от елементите по нея.

Клаузата се отнася до подписаното през 2006 г. допълнително споразумение между "Булгаргаз" и "Газпром", с което  е договорено увеличаване на цената на закупувания по действащия договор природен газ от 83 долара на 1000 кубически метра до достигане на пълните пазарни цени по съгласуван график за преходен период от 1 април 2007 г. до 31 декември 2012 г. Точно заради този анекс министър Трайчо Трайков заплаши, че ще даде на прокурор бившия министър Румен Овчаров, тъй като страната ни била изгубила над 2 млрд. лв. за 4 години от доставките на газ.
В момента България внася газ по 338.7 долара за 1000 куб. метра.

Бившият министър каза още, че през 2005 г. "Газпром" и Русия са променили политиката си и са поискали природният газ да се плаща по пазарни цени. Затова българската страна е решила, че е по-добре да се предоговорят условията на договора, за да се постигне плавно повишаване на цената.
Ако го нямаше новият договор, от 1 януари 2011 г. цената на природния газ трябваше да се увеличи с около 30%, независимо от всички останали увеличения, които сега се извършват, заяви Румен Овчаров. Сега до 2012 г. България ще продължава да плаща природен газ по цени, по-ниски от всички пазарни цени, заяви той.

Овчаров твърди, че през 1998 г. договорите с "Газпром" са сключени от правителството на ОДС, при грубо нарушаване на Европейската енергийна харта, която не допуска преференциална цена. Според него, ако е останал този договор, сега България щеше да бъде разследвана за неправомерна държавна помощ.

Депутатът предложи още на премиера Бойко Борисов да бъде извършена операция "Плямпачите". Според него "на няколко души трябва да им бъде отнет звукът" и тяхното мнение да не се слуша от обществеността и от министър-председателя, защото вредят и "от плямпането" им има вреда за държавата. По думите му тези хора ще направят така, че България в много кратки срокове да наблюдава отлив на чужди инвеститори.

Предишното правителство избегна рязкото увеличение на цената на газа, добави на свой ред бившият премиер Сергей Станишев. Договорихме възможността за доставка на газ до 2030 г., но не бяха договорени количества и цени, защото работихме за разнообразяване на източниците, добави той. Станишев отбеляза, че няма яснота каква ще бъде преговорната позиция на настоящото правителство.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че с подписването на новия договор с "Газпром" България е избегнала криза, каквато е претърпяла Украйна. До 2013 г. единственият шанс за доставка на газ се нарича "Газпром", заяви Димитров.