Това обяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов по време на кръгла маса в Народното събрание за пластичната хирургия и безопасността на пациента, предаде Дарик радио.

Опасните импланти са на френска фирма "Поли имплант протез" (PIP - Poly Implant Prothese).
Международният скандал глъмна преди преди месец, когато почти 50 000 британки бяха предупредени от Националната здравна служба на страната, че силиконовите им импланти може да експлодират. Жените бяха посъветвани да се свържат с пластичните си хирурзи и да помислят дали не е по-добре да ги премахнат. Според службата, ако това не стане, всички с този тип силикон могат да получат симптомите на токсичен шок или гангрена.

Статистиката показва, че във Франция между 35 000-40 000 жени са с този тип гръдни протези и при 1000 от тях се е наложило имплантът да бъде подменен преди изтичането на 10-годишната му гаранция след поставяне.

По време на дискусията днес пластични хирурзи поискаха българките, които са с импланти на тази фирма, да бъдат поставени под активно наблюдение (ехографски и мамографски контрол) и при нужда да им се сменят протезите. По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата у нас са внесени общо 3973 импланта на фирмата, а част от тях са изнесени.

„Големи са страховете на тези жени, които задават и въпроса може ли това да стане предпоставка за рак на гърдата, дали имплантантите да не бъдат извадени, кой да направи това, срещу каква сума. Няма да скрия от вас, че имам писма, в които пластични хирурзи са поискали по 2000 евро на жени, за да направят операция за подмяна на имплантите", заяви Иванов.
Той уточни, че на 30 март френската фирма е обявила несъстоятелност и е блокирала продажбата на изделията си от пазара.

Участниците в дискусията поискаха контрол на медицинските изделия, предназначени за пластичната и естетичната хирургия. В 26 клиники в страна се извършват пластични операции, най-много са в София, Пловдив, Бургас и Плевен.

"За съжаление, хората по улиците подражават на звездите, силиконови имплантанти се правят и на малолетни - родители на 14-годишни деца им подаряват "гърди" и "устни" за рождените дни", заяви пък продуцентът Меги Савова, която единствена представи гилдията на шоу бизнеса на кръглата маса в парламента.

Всяка една информация, която е свързана с живота и здравето на потребителя, не трябва да бъде премълчавана, обяни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров. По думите му тази информация трябва да се дава своевременно, защото човешкият живот е незаменим. Според него  пазарът за пластична хирургия в голямата си част сред младото поколение е воден и от емоция.