Тези промени бяха обсъдени на извънредно заседание на Комисията по култура, гражданско общество и медии. БСП и ДПС гласуваха “против“ промените, съобщи БНР.

Според промените в СЕМ ще останат да членуват трима представители от квотата на парламента и двама от квотата на президента. От състава на СЕМ ще трябва да излязат членовете, които имат два последователни мандата. Това са Маргарита Пешева, Мария Стефанова, Бойчо Кулински и Милен Вълков.
Според ДПС възможността всяко парламентарно мнозинство да прекратява мандата на органи, избирани от НС, дава основанието това решение да бъде атакувано в Конституционния съд.

Според вносителите на предложенията за промени от ГЕРБ с намаляването на състава на СЕМ ще бъдат спестени 110 хиляди лева от бюджета на регулаторния орган. Предложените промени са свързани с политиката на ГЕРБ за намаляване на състава на регулаторните органи, както и с антикризисните мерки.

Като вид антикризисна мярка се обсъжда и идеята за за сливане на БНТ и БНР под общо ръководство. Вероятно новият конкурс за избор на общ директор ще се проведе още през юни, писа "Сега". Изборът на нов шеф на БНР вече бе отложен за 28 май, така че двата ръководни поста ще бъдат овакантени по едно и също време. Из медийните среди за новия пост вече се спрягат няколко имена, сред които и това на главния редактор на в. “24 часа“ Венелина Гочева. Според експерти сливането на БНТ и БНР не може да се случи толкова бързо, най-малкото заради различни бюджети и имущество на двете медии.

Генералният директор на БНТ Уляна Пръмова официално е оповестила готовността си да се оттегли от поста след избора на нов директор и преди изтичането на мандата й, информираха от СЕМ. Председателят на СЕМ Георги Лозанов е връчил на Пръмова лицензията за цифрово разпространяване на програмата БНТ 1

Преди дни Пръмова изтъкна като причина и нуждата от спешни промени в държавната телевизия. Тя предупреди, че медията е в толкова тежко финансово състояние, че без допълнително финансиране може да прекрати съществуването си.