Украйна и Белгия сключиха днес двустранно споразумение за сигурност, включващо доставката на 30 изтребителя Ф-16 (F-16). То беше подписано на среща в Брюксел между украинския президент Володимир Зеленски и белгийския премиер Александър Де Кроо, предаде Ройтерс.

"Документът включва белгийска помощ на стойност най-малко 977 милиона евро за Украйна за тази година, както и ангажимент от страна на Белгия да оказва подкрепа през десетгодишния срок на споразумението", заяви Зеленски в публикация в една от социалните мрежи.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Белгия ще се ангажира да въоръжи Украйна с 30 изтребителя Ф-16 (F-16), като първите доставки са планирани за тази година, съобщи по-рано белгийския външен министър Хаджа Лабиб, броени часове преди посещение на Зеленски в Брюксел.

Белгийското правителство преди възнамеряваше да достави на Киев първата партида от самолетите през 2025 г.

През януари белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер заяви, че "можем да изпратим дори всички белгийски F-16 на Украйна, те са няколко десетки". По данни в медиите Белгия има около 50 такива изтребителя, половината от които са в ремонт.

Снимка: АР/БТА

Доставката на изтребителите за Украйна зависи от получаването на 34 нови изтребители F-35 за Белгийските военновъздушни сили, като първите от тях се очакват до края на годината.

Ураинският президент Володимир Зеленски пристига в Белгия от Испания в рамките на обиколка в няколко европейски държави в опит да получи подкрепа за Киев. По време на посещението си в Брюксел Зеленски ще посети военновъздушна база, където ще се срещне с инструктори, които обучават украински пилоти на изтребители F-16.

Снимка: АР/БТА

Украйна вече има серия подписани двустранни споразумения за сигурност със западните си партньори, които обещаха дългосрочна подкрепа под формата на доставки на оръжия и обучение на украински войници.

Вчера Зеленски беше в Испания, която обеща тази година да предостави на Украйна военна помощ на стойност един милиард евро. В Мадрид украинският президент отново призова съюзниците да предоставят системи за противовъздушна отбрана. "Русия използва по над три хиляди бомби месечно и никой не може да издържи на подобен обстрел", изтъкна Зеленски.

В Брюксел днес се събират и министрите на отбраната от Европейския съюз, за да обсъдят военната помощ за Украйна и усилията за укрепване на европейската отбранителна промишленост. В сесията за Украйна ще се включат генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров.

ЕС разполага с 6,9 милиарда евро за осигуряване на военна помощ на Украйна и търси начини как да преодолее пречките пред предоставянето на тези средства на Киев, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди началото на заседанието на европейските министри на отбраната.

Той уточни в отговор на въпроси на журналисти, че Унгария засега блокира необходимите стъпки с обяснението, че в Украйна унгарските дружества изпитват трудности и че има проблеми с отношението на украинците към унгарското малцинство. Всяка държава има право да защитава своите интереси, но трябва и да държи сметка за последиците от решенията, които взима, коментира по този повод Борел.

Нашата военна подкрепа става още по-важна и решаваща за Украйна, каза той. По неговите думи някои държави от ЕС обмислят предложението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг предоставените на Украйна боеприпаси да бъдат използвани по цели в Русия. Тези решения стават все по-важни, защото ударите по Киев са от руска територия, поясни Борел. По неговите думи е вероятно Русия да се опитва да възпрепятства доставките на боеприпаси за украинската страна.

Той съобщи, че през юни ще бъде представено предложение с европейски средства да се подпомогне разгръщането на европейското отбранително производство. Борел подкрепи предложението за обособяване на европейска противоракетна отбрана.

Според него това, че Москва се старае да отклони участници в предстоящата в Швейцария среща за Украйна, означава, че тази среща ще бъде важна.