Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия и отговарящ за транспорта Сийм Калас, съобщи БТА. Той оглавява специалната група на комисията, който ще обсъди икономическите и социалните последствия от почти пълното спиране на полетите в Европа заради облака. По-рано днес стана ясно, че бившият еврокомисар Меглена Кунева става политически съветник на Калас.

Петте дни на блокиран въздушен трафик са стрували на авиокомпаниите по 250 милиона долара дневно, съобщи Ройтерс. В момента 80% от европейските летища са затворени, а 85 на сто от полетите са отменени. "По-точна оценка на последствията ще може да бъде направена едва след възобновяването на полетите", смята Калас. Първият доклад в тази насока ще бъде подготвен другата седмица. Авиокомпаниите нямат готовност да посрещнат неочаквания удар от природното бедствие, отбеляза той и допълни, че искания за финансова и друга подкрепа за тях могат да дойдат само от страните членки на Европейския съюз.

Във връзка с извънредното заседание на Съвета по транспорта на ЕС под форма на видеоконференция, което ще се състои по-късно в понеделник, Сийм Калас заяви, че очаква на него да се очертае общ европейски подход както по оценката за последствията от кризата, така и по първите мерки за преодоляването им. Не трябва обаче действията ни да се диктуват от създалата се паника, подчерта Калас.

Малко преди това Джовани Бисиняни, ръководител на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ), също заяви, че загубите за авиопревозвачите заради изригването на вулкана ще бъдат по-големи от тези след атентатите на 11 септември 2001 г. Той негодува, че положението се влошило, тъй като европейските власти се оказали "неспособни да предприемат адекватни действия", за да се преодолеят последиците след изригването. Това съобщи РБК, цитирана от "Фокус". Според Бисиняни е недопустимо, че на министрите на транспорта на ЕС са били нужни пет дни, за да организират видеоконференция, на която да обсъдят проблема.

Загубите на българските авиокомпании заради отменените полети се очаква да достигнат 400 хил. евро, съобщи за БТА главният секретар на Асоциацията на българските авиокомпании Йовко Йоцев. От организацията предвиждат въздушната обстановка да се нормализира до три дни. Компаниите са принудени да възстановяват на пътниците 100-процентово сумите за купените самолетни билети, както постановяват регламентите на ЕС, уточни Йоцев.

При запазването на сегашната обстановка Европа може да накара пътниците да се откажат да правят резервации за полети, почивки и хотели, което би нанесло сериозен удар на цялата индустрия, предполагат информационните агенции. Ако облакът се задържи над Европа по-дълго време, например седмица или месец, това ще има тежки последици за сектора на въздушния транспорт. Точно такава е прогнозата на учените - те смятат, че вулканът ще бълва пепел с месеци.

Среднодневните загуби за България от затварянето на въздушното пространство са 280 000 евро. Това съобщи за БТА председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.  В тази сума са отчетени загубите за авиацията и от пропуснати ползи за туризма от неползване на хотелски и други  услуги, които се изчисляват на 80 000 евро средно на ден.  Драганов съобщи, че близо 2200 пътници на ден не могат да ползват авиационни превози на летищата в София, Варна и Бургас.