Това съобщи Европейската комисия, цитирана от Асошиейтед
прес. Търсят се търсят варианти за разширяване на летателното пространство, без да се правят компромиси с безопасността, съобщи БТА. Перспективите за връщане към нормалното състояние на въздушния трафик обаче остават твърде неясни.

В четирите дни на хаос заради изригналия вулкан в Исландия през миналата седмица се провалиха общо 64 000 полета от и за европейските страни. Затворени са около 30 летища. Част от въздушното пространство на България остава отворена за полети до 21.30 часа днес, съобщиха от летище "София". Летището в момента функционира нормално. Тази сутрин от него са излетели три самолета - на "България Ер" и "Уиз Ер" до Рим, и на "България Ер" - до Мадрид.  Малко след полунощ на летището е кацнал и самолетът на
"България Ер" от Москва, чийто полет вчера беше отложен.

Летищата в Бургас и Пловдив са отворени от 10.00 часа за около шест часа. Летище "Варна" остава затворено до 21.30 часа днес.

Вижте снимки от някои европейски летища

На извънредно заседание днес министрите на транспорта на ЕС ще обсъждат най-неотложните въпрос чрез видеоконферентна връзка заради кризата с въздушния транспорт в Европа, информира Ройтерс, цитирана от БТА. Те ще отчетат и резултатите от извършените успешни пробни полети през уикенда.

Говорител на "Бритиш Еъруейз" съобщи, че при пробния полет с неин самолет Боинг 747 в облаци с вулканична пепел не са възникнали никакви трудности. Боингът излетя от лондонското летище Хийтроу, за да провери въздействието над самолетите на пепелта, разнасяща се от исландския вулкан. В самолета е имало четирима души, сред които генералният директор на компанията Уили Уолш. Междувременно стана ясно, че Великобритания обмисля да използва кораби от кралските военноморски сили и търговски кораби, за да прибере у дома британци, блокирани по летища в чужбина. 

Европейската авиационна асоциация, в която членуват 36 големи авиокомпании, заяви междувременно в декларация, че подкрепя усилията на ЕК, Евроконтрол и правителствата от ЕС за гарантиране на сигурността на полетите. Наред с това асоциацията настоява за незабавно преразглеждане на мерките, приети на европейско равнище. Според нея най-малко 6,8 милиона пътници са засегнати от кризата.