Повод за острата реакция са вчерашните думи на вицепремиера в парламента, предаде БГНЕС. По време на откриването на новата парламентарна сесия той заяви: "И от ляво чувам, вече и от дясно ни упрекнаха, защо не сме изплатили веднага всичките дължими пари на, разбира се, техни обръчи и кръгове, като сме влезли на власт...“
Дянков каза това по повод многобройните сключени договори от предишното правителство, за които няма осигурени пари в бюджета.

Костов и Димитров молят министъра да посочи къде и кой представител на Синята коалиция е поискал задълженията да бъдат разплатени веднага, както и да уточни кои са фирмите, които той включва “в техните обръчи и кръгове“.

Ако Дянков не е в състояние да посочи факти и да назове имена, които да потвърждават обвиненията към десницата, сините лидери настояват, той да направи публично извинение, и да оттегли обвиненията си.
Г-н Дянков, моля, да не забравяте, че Синята коалиция е единствената парламентарна формация, която подкрепя реформаторските усилия, за които и вие се борите като член на МС“, се казва в писмото.

Според Мартин Димитров това не е оттегляне на подкрепата на сините депутати за управляващите, защото тук става въпрос за емоции, а не за неправилни ходове от страна на управляващите. Костов също подчерта, че се надява думите на Дянков да са емоционално изявление.

Лидерът на СДС остро възрази срещу това да се строи спортна зала в София със 110 млн. лв. от фискалния резерв насред кризата, каквато информация имал.