Това каза на пресконференция в МВР шефът на Националната следствена служба, който е с ранг  на зам.-главен прокурор Бойко Найденов по повод арестите по-рано днес на Цонев, съдията от Софийски градски съд Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. 
Сантиров и Попов бяха задържани като посредници в схемата.

"Образувано беше досъдебно производство и заедно с МВР и ДАНС започнахме да събираме доказателства дали е предлаган подкуп или не. В рамките на тези две-три седмици се проведоха няколко срещи, в които се уточняваше какво е искано от следователя. Беше установено участието на лицата – кой предлага подкупа, кои са посредниците и какво се иска от длъжностното лице", обясни Найденов.

"Бяхме готови да реализираме задържанията преди два дни, но възникна спор около сумата, която трябваше да се преведе и днес сутринта следователят бе извикан да му бъдат предадени парите", уточни той.

По-рано МВР съобщи, че парите - 20 000 евро, са предадени от Попов на следователя. Тъкмо при предаването им Попов е задържан. Малко по-късно е арестуван и съдия Сантиров.
Найденов уточни, че първоначално Цонев е предложил 60 000 евро, плюс още 20 000 евро за експертите. След това е било договорено да се намали сумата.

Сделката е била за изграждане на оптичен кабел на територията на страната. Според експерти от НАТО тя е неизгодна и безсмислена, тъй като кабелът не върши никаква работа при военни действия, каза още Бойко Найденов, цитиран от БТА.

Той подчерта, че трябва да се благодари на следователя, който е решил да информира за предлагания му подкуп. По думите му сега има голям страх и много от хората, които преди са били склонни да вземат подкуп, не го правят.
"Съдията помоли следователя да направи така, че тези доказателства, които се съберат, да не могат да послужат за повдигане на обвинение. Обсъждаше се вариантът за невярно експертно заключение", добави прокурорът.

По думите му има достатъчно основания да бъде повдигнато обвинение срещу бившия министър на отбраната, че е предложил дар на длъжностно лице - магистрат-следовател да не изпълни своите служебни задължения, използвайки посредничеството на Попов и Сантиров. Обвинението и срещу тях ще бъде за предлагане на подкуп на длъжностно лице, което предвижда до 10 години лишаване от свобода и до 15 000 лв. глоба.

Извършват се обиски в офисите и домовете на задържаните. В максимално кратък срок ще се поиска постоянна мярка за задържане, увери Бойко Найденов.

Зам.-главният прокурор заяви, че е учуден, че съдия Сантиров може да бъде замесен в подобно нещо. Той каза, че двамата са работили заедно, като са водили разпити по операция "Наглите".

Сантиров и Попов имат роднински отношения, а Сантиров и следователят имат приятелски отношения. Тенчо Попов е близък по партийна линия на бившия министър на отбраната, стана ясно още от думите на магистрата. Попов е бил назначен в Министерството на финансите по времето на министър Милен Велчев, който бе съпартиец на Николай Цонев в НДСВ.

Междувременно председателят на Софийски градски съд (СГС) Георги Колев даде пресконференция за случая с арестувания си подчинен. Той заяви, че досега съдия Петър Сантиров не е имал наказания.
Няколко съдии от СГС вече си направиха отвод по повод на мярката на колегата им, съобщиха от съда. В деня, когато прокуратурата внесе искане за постоянно задържане на съдията Сантиров, разглеждането му ще бъде разпределено между останалите трима съдии, които все още не са си направили отвод.