Цонев е аруставан в сградата на Военно-медицинска академия при съвместна операция на ДАНС и МВР, проведена под ръководството на Главна прокуратура.
Бившият министър е бил опериран заради затруднено дишане през носа във ВМА, откъдето е изписан тъкмо днес.

Първоначално е задържан Тенчо Попов, който беше назначен в МФ в екипа на Милен Велчев, освен това е бивш зам.-председател на Съвета на директорите на Български енергиен холдинг, бил е и финансов директор на АЕЦ "Козлодуй". Арестът му е станал в офис на столичния бул. „Патриарх Евтимий”, докато предавал сумата от 20 000 евро на магистрат. Парите били предложени от Николай Цонев чрез посредничеството на Попов и на съдия Петър Сантиров, за да бъде осуетено наказателното преследване, образувано и водено срещу Цонев за 120 млн. лева, се казва в официалното съобщение на МВР.

Първоначално в медиите излезе неофицална информация, че Попов е арестуван в адвокатска кантора с 25 000 евро и 25 000 лева.

"С днешните арести МВР демонстрира системен и последователен подход, в който трудно могат да се открият политически пристрастия", коментира пред "Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
„Очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин”, заяви министър Цветанов.

По-рано днес той обяви, че след празниците ще отиде на заседание на ВСС. Това стана, след като неотдавна заяви, че ще го направи, когато има задържан съдия.

„Истински се надявам, че сега Сергей Станишев и Корнелия Нинова няма да ме обвинят, че извършвам репресивни действия срещу хора от партия НДСВ”, коментира още Цветанов, след като вчера беше обвинен от двамата депутати от БСП, че арестът на председателя на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов (член на ръководството на партията - б.р.) е политическа репресия.

„Самият факт, че до самото реализиране на операцията не е допуснато изтичане на информация от нито една от ангажираните служби е достатъчно показателно", коментира и главният секретар на МВР Калин Георгиев.

В началото на месеца прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Николай Цонев. Той е обвинен, че е нарушил служебните си задължения като е одобрил докладна записка, по силата на която във финансовия план на БА е включена "Комплектомобилна производствена линия за метални конструкции UBM", въпреки липсата на осигурени финансови средства. В резултат на това са настъпили последици за бюджета на МО в размер на 8 млн. лева.

През 2008 г. съдия Сантиров беше кандидат за председател на Софийския районен съд. Кандидатурата му обаче беше отхвърлена, след като шефката на Инспектората на ВСС Ана Караиванов съобщи, че срещу него има сигнал от прокурор за решаване на дела извън разумните срокове. Сантиров забавил решението по обжалване на мярка за неотклонение "парична гаранция" от 3000 лева с 4 месеца, а през това време е изтекъл и срокът от 2-години за налагане на мерки за отклонение.

Цонев е разследван и по още две обвинения - за сключени неизгодни договори за доставки и съхранение на хранителни продукти на армията, както и че като упражняващ правата на едноличен собственик на капитала на софийското дружество „Терем” ЕАД (като министър), в нарушение на закона за бюджета, се е разпоредил със средства с целево предназначение не по предназначението им.

Най-вероятно исканият подкуп е във връзка с едно от тях. По информация на БТА
става дума за дело, което все още във фазата на досъдебното производство, материалите по делото са в следствието и не са внесени в СГС.

Адвокатът на Николай Цонев Васил Василев заяви междувременно пред “Всеки ден”, че никое от делата срещу Николай Цонев не е разпределено на съдия Сантиров. Същото потвърдиха и от Софийски градски съд.


Вижте снимки