Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при изслушването му на съвместното заседание на двете парламентарни комисии по земеделие и гори и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.
Така министър Найденов отговори на въпрос на депутата от Коалиция за България Меглена Плугчиева, предаде БТА.

Трансфер може да се позволи и ако мярката не е отворена. След междинния доклад на ЕК по програмата САПАРД ще стане ясно дали ЕК ще позволи трансферите, посочи Найденов.

На заседанието министърът предоставя информация за прилагането и изпълнението на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., оперативната програма за развитие на сектора "Рибарство" 2007-2013 г., както и за предприсъединителната програма САПАРД.

На заседанието присъства и министърът за управлението на европейските фондове Томислав Дончев. Министърът, който миналата седмица пое ресора си, посочи, че вече е разпоредил всяка програма да бъде разделена по т.нар. светофарен принцип. В "зелена зона" ще попаднат проектите, по които средствата ще се усвоят до края на съответния програмен период. В "жълта зона" ще са рискови проекти, а в "червена" - високорискови.
Така ще може да се прецени преразпределението на средствата по европрограмите, каза Дончев.
По този начин той отговори на депутатски въпроси, свързани с релокацията на средства между мерките и осите в европрограмите, ако тези трансфери бъдат позволени от ЕК.

В Програмата за развитие на селските райони темпът на разплащане на средства е значително висок, каза Томислав Дончев. Той посочи, че средният процент на разплащане по оперативните програми към март е 3,5 на сто, а в програмата за развитие на селските райони този дял е около 10 процента. По програмата са подадени 10 819 заявления на стойност 4 млрд. и 756 млн. лв. Одобрените заявления са на обща стойност 1 млрд. и 458 млн. лв.

По оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" са отворени пет мерки. Като договорените и одобрени проекти са 26. Едва 0,22 процента са изплатените средства, като извършените плащания възлизат на 242 000 евро.
Сумата по сключените договори към момента е 3 млн. 379 хил. евро., докладва министър Найденов.

В периода 2001 - 2009 г. при прилагането на програмата САПАРД са одобрени и договорирани 3509 проекта, като общата стойност на субсидията е 1 млрд. и 375 млн. лв. Броят на проектите, които са изпълнени коректно и са изплатени, е 2602. Усвоеният ресурс по програмата е за 877 млн. и 976 хил. лв. По програмата са регистрирани 483 измами, като дължимата сума заради нередностите, която трябва да се възстанови, е 205 млн. и 598 хил. лв., отчете още министър Мирослав Найденов.