Производството е образувано за това, че Цонев, като длъжностно лице и упражняващ правата на едноличен собственик на капитала на софийското дружество „Терем” ЕАД, в нарушение на закона за бюджета, се е разпоредил със средства с целево предназначение не по предназначението им.

Според прокуратурата така Цонев е увеличил капитала на дружеството с 38 246 184 лв., като по този начин за преразпределяне на печалбата за 2008 година е позволил постъпилите в дружеството финансови средства да останат в дружеството вместо да се изплатят като дивидент за държавата в размер на близо 19 млн. лв.

Според Наказателния кодекс за това престъпление наказанието е лишаване от свобода до три години или пробация.

През ноември прокуратурата повдигна две обвинения срещу Николай Цонев. Той ще отговаря за купуването на американска поточна линия за строителство на хангари, складове и казармени помещения и за сключени неизгодни, според прокуратурата, договори за доставки и съхранение на хранителни продукти на армията.

Въпросът е дали може един министър да взема решения в разрез с решенията на МС, което фактически представлява собственика - държавата, заяви министърът на отбраната Николай Младенов, коментирайки повдигнатите  обвинения срещу неговия предшественик Николай Цонев, предаде БГНЕС.

"Става въпрос за увеличението на капитала на "Терем" АД, което е направено в разрез с решението на МС. МС е решил, че 50% от дивидента на държавните дружества, включително и "Терем", е трябвало да бъде приведен на държавата. След което е взето с решение на министъра обратно решение да не бъдат превеждани тези пари на държавата, а да бъдат превърнати в увеличение на капитала на "Терем Холдинг" ЕАД, с което вместо да постъпят 20-тина милиона лева в държавния бюджет като дивидент постъпват малко над 5 хиляди лева", поясни Младенов.

Той подчерта, че парите са в увеличения капитал на дружеството и са по сметките му.