Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в отговор на въпрос на самия Пламен Орешарски какво ще се случи с предложението за депозиране на част от фискалния резерв в търговски банки, предаде БГНЕС.
По време на управлението на Тройната коалиция 14% от фискалния резерв е бил в 17 търговски банки, нещо, което вие не казахте на хората, отвърна му  Дянков, цитиран от Агенция „Фокус”.
„Идеята за депозиране на част от фискалния резерв в търговски банки се разви по една причина – да се съберат повече пари в бюджета. Към 30 септември (тази година - бел. ред.) фискалният резерв възлиза на 7 691 000 000 лв. 86% от тази сума е в момента депозирана в БНБ, като 30% е на дневни депозити, където средно претеглената годишна лихва е 0%. Понеже тази лихва варира в съответствие с пазара, в някои седмици лихвата е отрицателна. С други думи – бюджетът плаща на БНБ да пази 30% от фискалния ни резерв. Други 63%, се пазят на седмични депозити в БНБ, където лихвата е 0.3%. С други думи вие и предишното правителство не сте водили добра доходна политика”, каза още Дянков.
Той обясни, че при анализ на Министерството на финансите екипът му се е натъкнал на едно тайно споразумение, сключено между Орешарски и Искров, според което се позволява допълнително още 1 млрд. лв. по тяхно усмотрение да се депозира в търговски банки.
„По време на управлението на Тройната коалиция една голяма част от фискалния резерв е бил несигурен. Не само, че е бил несигурен, а това е било правено тайно”, посочи министърът и допълни, че се прави анализ защо това споразумение е било направено. От изказването не става ясно дали тези допълнителни 1 млрд. лв. наистина са били депозирани в банки, но последвалият коментар на Орешарски остави впечатлението, че е имало депозит за малка сума, но не посочи коя банка е била подпомогната.
„Имахме такова споразумение през октомври, когато в цял свят цялата банкова система получаваше огромни публични фондове и то водещи банки, за да бъдат спасени. Имахме превантивно споразумение, ако стигнем до необходимост да действаме по аналогичен начин, за радост избегнахме тези опасни тенденции с едно малко изключение. Но аз не бих оповестявал неща, които представляват опасност за финансовата стабилност”, каза Орешарски.
Дянков обаче твърди, че това е станало към май 2008 г.
Към края на месеца депозитът на правителството в БНБ е 8 534 млн. лв. Фискалният резерв към 31 май 2008 г. е 9 763.2 млн. лв. според данни на МФ (14% от тази сума е 1.36 млрд. лв.). Разликата между двете числа не се появява само през май, има я и към август 2009 г.. Това по принцип са сметките в банки, чрез които се обслужват бюджетните разплащания.
В момента няма проблем с фискалния резерв на страната и финансовата система е стабилна. Това заяви по-късно в кулоарите на парламента Симеон Дянков. Той посочи, че има шанс да бъде прието предложението на "Синята коалиция" за съкращаване на срока за връщане на ДДС още догодина, както настояват Иван Костов и Мартин Димитров.
На въпрос дали самият той дължи здравноосигурителни вноски, министърът декларира, че има здравно осигуряване от САЩ, което все още е валидно в цял свят.
По-късно от БНБ излязоха с официална позиция.
"Споменатото от министъра на финансите Симеон Дянков споразумение между правителството и БНБ от 2008 г. има за цел да конкретизира условията, при които би могло да се използват средства от фискалния резерв за осигуряване на стабилността на финансовата система, се казва в позиция на банката по повод изявленията на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков относно споразумение между правителството и БНБ. Това споразумение има предпазен характер, като поради нормалното функциониране на банковата система неговото използване не се налага и няма предоставени средства по него.
Споменатите от министър Дянков 17 банки, които обслужват средства на бюджетни организации, извършват тази дейност на основата на споразумения с Министерството на финансите, тъй като централната банка не извършва търговска дейност по обслужване на разплащания. Този тип взаимоотношения се уреждат със законите за държавния бюджет, като средствата са обезпечени на сто процента с държавни ценни книжа и парични депозити”, се казва в съобщението.
Вижте графика за фискалния резерв