Остром, която е родена през 1933 година, е първата жена, удостоена с тази награда от въвеждането й през 1968 година. Всичките предишни 62-ма победители в категорията са мъже.
Елинор Остром е преподавател в университета в Блумингтън, Индиана и е отличена за разработката й за успешно управление на съсобствеността от сдружения на ползвателите.
Оливър Уилямсън, роден през 1932 година, разработва теория, в която бизнес компаниите служат като структури за разрешаване на корпоративни конфликти. В момента той преподава в Университета в Бъркли, Калифорния. Остром, която посвещава кариерата си на изучаване на взаимодействието между хората и природните ресурси, е заявила по телефона пред Кралската академия на науките, че е изненадана от наградата. "Има много, много хора, които са се борили здраво и да бъдеш избран за това отличие е голяма чест", отбеляза тя. "Все още съм в малък шок".
Нобеловите лауреати получават 10 милиона шведски крони (1,4 милиона долара), които в случая Остром и Уилямсън трябва да си поделят по равно, златен медал и диполома от шведския крал Карл Шестнайсети Густав на 10 декември, когато се отбелязва годишнината от смъртта на Нобел през 1896 година. Миналата година Нобелов лауреат за икономика стана американецът Пол Кругман, припомня ДПА.