Предложението е дадено от експерти, изготвили концепцията за промени в Наказателния кодекс.
Според някои от доводите тази присъда е житейски неоправдана и единствената й цел е генерална превенция на престъпленията, уточни Тачева. Тя напомни, че за това наказание има мнения дори, че е по-тежко от смъртното. Министърът посочи, че основната цел на наказателното право е да се насърчава положителна промяна в осъдения. Тази присъда обаче изключва презумпцията за подобна промяна.
Това наказание се дава за същите престъпления, по които подсъдими се наказват с доживотен затвор, каза още Тачева. При доживотния затвор замяна се дава единствено при наличието на доказателства, показващи положителна промяна в извършителя, уточни тя. Това обаче е невъзможно, когато липсва правото за замяна на присъдата.
На дискусията бе изразено мнение, че идеята да отпадне това наказание не е достатъчно мотивирана. Според някои участници не можем да си позволим в момент, в който тежката и организираната престъпност ескалират, да се облекчи дотолкова най-тежката присъда в НК.
В новата концепция се обмислят и други облекчения на наказанията. Сред тях са увеличаване на прилагането на наказанието пробация, отпадане на наказанията "лишаване от звания, ордени и медали", и "обществено порицание". В концепцията е предвидено и да се разшири практиката на условно предсрочно освобождаване. Също така в нея се предвижда и да бъде изменен изцяло Законът за противодействие на престъпленията, извършени от младежи и непълнолетни.
От прокуратурата смятат, че концепцията не съответства на престъпната обстановка в страната и с това, че разкритите престъпления са под 55 процента. От прокуратурата предложиха и хора, срещу които се води досъдебно производство или разследване, да не могат да се кандидатират за народни представители.