Сигналът е подаден в РИОКОЗ в 16.30 ч. в петък, пише “Телеграф“, цитиран от БЛИЦ. Източниците не са назовали марката на сладкиша, но са уточнили, че е на голям производител.
Отровата е в търговската мрежа на цялата страна, затова незабавно започват хайки по магазини и лавки за изземване на вафлите. Допустимата норма на съставката е 2,5 милиграма на килограм, докато в сладкиша тя е в пъти завишена. Марката на опасните вафли предстои официално да бъде съобщена. Със случая е запозната регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве. Възможно е да се открие меламин и в други сладкарски изделия като бонбони, бисквити и шоколади.
Главният държавен здравен инспектор Тенчо Тенев, обясни за news.bg, че научава от медиите за скандала. Информацията е пусната преди да бъде подаден сигнал в РИОКОЗ, подчерта той. Не е ясно кой е разпространил информацията - липсват негови координати и няма как да бъде потърсен за коментар.
Тенев потвърди, че вафлите са задържани, но не може да бъде установено дали в тях има някакво съдържание на веществото и какъв процент е то. Причината за това е, че единствената лаборатория, която може да извърши анализа се намира във Варна и не работи през почивните дни. Все още не е осведомен и за марката на продукта.
Меламинът е вещество, което ударно натоварва бъбреците, образувайки големи, често над сантиметър камъни, които са смъртоносни за малките деца. Вафлите се продават в цялата страна. Според специалистите количеството меламин се съдържа в сухото мляко.