Това съобщи днес по време на кръгла маса на тема "Политика за семейството, инвитро", организирана от НДСВ, д-р Иван Кузовски от Клиниката по инвитро във Варна, предаде БТА. Според него около една трета от тези двойки могат да се лекуват по стандартните методи.
С отпуснати средства от правителството, опитите "ин витро" в страната ще станат около 4 хиляди годишно, а оптималната цифра за страната е около 5-6 хиляди, допълни той.
От 1 януари т.г. държавата е отделила 20 млн. лева за асистирана репродукция, посочи пък народният представител Антония Първанова, цитирана от БГНЕС. Особено важно според нея е разпределението на средствата от фонда да е максимално прозрачно и устойчиво, тоест да се създаде специален закон за ин-витро процедурите, регламентиращ контрола и сигурността за нуждаещите се семейства. За разлика от други страни в Европа, като Германия например, където се осигуряват до девет опита, а в Румъния – до четири, у нас държавата като начало ще гарантира до три опита (до 5000 лева), поясни Първанова.