"Ако сега не е моментът за социална демокрация, то кога?", пита в последния брой на политическото списание "Нойе гезелшафт/Франкфуртер хефте" Томас Майер, един от водещите теоретици на Германската Социалдемократическа партия (ГСДП).
Само за два месеца цялото политическо пространство в Европа и САЩ се обърна наляво. Консервативните, както и левоцентристките правителства национализираха или "спасиха" банки, приеха по-строги финансови правила и обявиха програми за стимулиране на икономиката.
Призиви за държавна намеса, която да обуздае ексцесиите на капитализма и да защити собствениците на жилища и семействата от кредитна катастрофа, замениха заклинанието за магията на пазара.
Американските гласоподаватели обърнаха гръб на консервативните републиканци и избраха за президент харизматичния демократ левоцентрист Барак Обама.
През 2000 г. сред правителствата на държавите членки на ЕС, които тогава бяха 15, 11 бяха управлявани от социалисти или социалдемократи. Сега в левия край на политическото пространство има само четири европейски правителства - във Великобритания, Испания, Португалия и Австрия.
Партията на труда в Холандия и германската ГСДП са по-малките партньори в управляващите коалиции.
"Сега не е време да се връщаме към протекционистичния, анти-европейски, анти-глобалистичен модел "социализъм в една страна"...нуждаем се от нов модел, който да доказва необходимостта от държава с необходимия стратегически капацитет, която да действа с цел да прекрои положителни сили на глобализацията на национално, европейско и международно равнище, а не от модел, който да възхвалява всемогъщата държава и връщане към старомодния интервенционизъм", казва Роджър Лидъл, вицепрезидент на Полиси нетуърк, международен институт, придържащ се към левоцентристки убеждения.