По време на протест на своята партия срещу правителството, синът на съпругата на лидера Волен Сидеров беше задържан за кратко в Пето РПУ заедно с още няколко атакисти. Според МВР той не се легитимирал и оказал съпротива, според самия Стоянов обаче това не е вярно и е бил удрян многократно от униформените. (Вижте линка)
Пред журналисти днес, цитиран от Фокус, евродепутатът заяви, че се надява да започне истинско разследване, тъй като все още се прави предварителна проверка. “Не е възможно един здрав човек да влезе в полицейски джип и да излезе с 34 охлузвания, кръвонасядания и наранявания и да не се установи след това извършено престъпление”, каза Стоянов. Той заяви, че отделно ще се търси отговорност от МВР.
“Проверката е наредена лично от главния прокурор Борис Велчев – затова се надявам на експедитивност. По този начин обаче трябва да се отнасят органите на съдебната власт с абсолютно всички граждани, претърпели насилие, а не – в случая, защото съм евродепутат”, допълни Димитър Стоянов.
Фактът, че призованите свидетелите са предимно от “Атака”, той обясни с думите, че това нямало никакво значение, тъй като законът не прави политическо разграничение за свидетели. Младият народен представител каза още, че се е явил във военна прокуратура с адвокат, защото иска да има до себе си опитен юрист. По думите му – военният следовател е изразил мнение, че е редно в полицейските управления да има камери и че разбира нежеланието на полицията да поставя такива, ако подобни неща се случват.
Волен Сидеров пък заяви, че е поискал повторна среща с вътрешния министър Михаил Миков, за да се запознае с хода на проверката, която МВР образува по случая. Той обаче се оплака, че до момента искането му не е удовлетворено. Лидерът на "Атака" пак настоя полицаите, които според него са упражнили насилие над Стоянов и симпатизанти на "Атака", да бъдат уволнени.
Народният представител от ОДС Любен Дилов-син, който също дава показания като свидетел, заяви, че видял Димитър Стоянов, когато излизал от Пето РПУ. Според него безспорно, евродепутатът е бил бит. Това той разбрал по белезите, които си личали по тялото му. Това, което видях, е неуместно престараване и не знам заради какво е било то, коментира Дилов-син.