Аналитична част липсва, като всяка поредна година получаваме все по-малко информация. Това коментира преподавателят в Югозападния университет проф. Ганчо Ганчев в студиото на телевизия „Блумбърг“.

„Неслучайно редица международни анализатори определят фискалната ни политика като непрозрачна“, смята професорът. Според него, за да има реформи в определени сектори и в икономиката като цяло е необходимо да има концепция как това да се случи, да бъде даден модел, който да докаже, че ако това се случи, то би било добре за икономиката.

„Липсва концепция за реформи, както в отделните сектори, така и на макроравнище“, допълни икономистът. Той бе категоричен, че една от причините това да е така, е липсата на звено в рамките на правителството, което да прави анализ и да дава решения след закриването на Агенцията за икономически анализ.

Друг сериозен проблем, посочен от него е ежегодното формиране на бюджетен излишък.

„Това е нарушение на Закона за държавния бюджет. Парите, които държавата е събрала в повече от нас, следва да ни бъдат върнати“, убеден е проф. Ганчев.

Той обобщи, че като цяло Бюджет 2018 е реалистичен дотолкова, доколкото е инерционен, използва инерцията на икономиката като цяло, но не предлага, за пореден път, решение на проблемите.