Това съобщиха на специална пресконференция в Оряхово от прокуратурата и полицията.

Организираната престъпна група, ръководена от криминално проявения Цветомир Ценов-Квиц, бе разбита вчера. Тя е действала в цялата област Враца. В акцията по неутрализирането на престъпниците са участвали 120 служители на ГДБОП, жандармерията и полицията. Седем души са задържани и обвинени, като ще останат в ареста за 72 часа, а други двама се издирват.

"17 разследващи екипи извършваха едновременно действия. Бюрото по защита на свидетелите ще участва във всички подобни случаи на територията на страната, тъй като очевидно свидетелите трябва да се убедят, че държавата има желание да прави така, че да се преборим с тежката престъпност и корупцията", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Бандата на Квиц е действала с изключителна бруталност и е изненадала дори разследващите. Тя се е занимавала с широк спектър от престъпления, включително лихварство, отвличания, изнудване, палежи, побоища, разпространение на наркотици и заплахи за убийство.

Групата е изключително брутална. И това не са празни приказки. При отвличания по отношение на пострадалите лица са извършвани сексуални извращения, като част от уредите, с които е извършвано това, са иззети – палки, тръби и други уреди за близък контакт”, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

При обиските и претърсванията са намерени голяма сума пари в левове и чужда валута, два пистолета и наркотици. Разпитани са 25 свидетели, част от тях и пред съдия.

От ГДБОП и Специализираната прокуратура признаха, че за първи път се сблъскват с подобна група, която е специализирана по отрасли – едни са се занимавали с дрогата, други с лихварство, трети с изнудванията, като всеки член на бандата имал отделен ресор.

"Организираната престъпна група е разследвана е от началото на 2015 г., но едва преди дни са събрани достатъчно доказателства и свидетелства, които да докажат престъпленията", допълни Гешев.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че във всеки един голям град в България съществуват такива групи, но бе категоричен, че това е един от приоритетите на службата - "да елиминираме такива групи и да ги вкарваме там, където им е мястото".