Корабът "Мангьонбон" ще изпълнява веднъж седмично двупосочен курс между град Владивосток в руския Далечен изток и севернокорейското пристанище Раджин, известно още като Расон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Руската телевизия "Россия 24" излъчи кадри с ферибота в пристанището на Владивосток тази сутрин, посочвайки, че събралите се любопитни минувачи били държани на разстояние заради изоставен подозрителен багаж.

Потенциалните пътници по маршрута включват севернокорейци, които отиват да работят в Русия, и туристи от Северен Китай ", обясни за АФП директорът на руската компания "ИнвестСтройТрест", обслужваща линията, Владимир Баранов.

Според него 60 китайски туристи вече са резервирали места за следващия курс на кораба с капацитет от близо 200 пътници, разполагащ с 40 каюти, бар и зала за караоке. Корабът "ще превозва също стоки, тъй като сегашната ситуация в логистичен план е ужасна: нужни са 22 дни за транспортирането на стоки между Владивосток и Раджин", каза Баранов. Пътуването с ферибота в едната посока отнема около 9 часа.

Според Баранов руски туристически агенции също проявяват интерес и предлагат посещения в Северна Корея за руски туристи.

На въпрос как руските пътници получават достъп до тази толкова затворена страна, шефът на компанията обясни: "Това е икономическа и търговска зона, така че не е нужна виза, а просто покана, която туристическите агенции могат да осигурят".

Линията беше открита в разгара на напрежение около севернокорейската ядрена и ракетната програма, отбелязва Франс прес.

В понеделник руският президент Владимир Путин определи като вредно и опасно поредното пробно изстрелване на севернокорейска ракета. Наред с това той призова да се престане да се сплашва Северна Корея и да се търси мирно решение.