В отговор на официалното съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ръководството на хотела счита, че всякакви коментари са излишни, защото в една правова държава само съдът може да решава подобни казуси, се казва в изявление, цитирано от "24 часа".

Вчера от МРРБ обявиха, че решението за строеж за надстрояване на едноетажното тяло пред хотела е отменено на 31 октомври със заповед на началника на РДНСК Югозападен район. Това става след като на 16 май 2016 г. е издадена заповед за спиране на строежа и последвал протест на прокуратурата, че главният архитект на район „Лозенец“ – СО не е бил надлежно оправомощен да издава разрешения за строеж за строителни обекти от втора категория, какъвто е настоящият случай.

От мениджмънта на хотел "Маринела" обаче твърдят, че във връзка с цитираната заповед на 16.05.2016 г. от Началника на РО на НСК – ЮЦР – гр. София за спиране на строежа и забрана за достъпа до него, са допуснати съществени нарушения в хода на нейното издаване.

Поради тази причина е образувано съдебно производство с единствената презумпция, че в България единствено съдът е този, който има законово право да се произнесе и реши правния спор, смятат от хотела.

Аргументите, посочени от "Маринела", са:

- липса на установени нарушения на нормативната уредба при извършена служебна проверка от органите на ДНСК реда на чл. 156 от ЗУТ, разрешението за строеж е влязло в законна сила и не е отменено в законово определните срокове за това;

 - Чл. 156, ал. 5 от ЗУТ въвежда законова забрана за отмяна на влезли в сила разрешения за строеж, предвид което органите на ДНСК използват способ, чрез сигнал до прокуратурата, която не е заинтересовано лице в производството, да се „самосезират“ и повторно да извършат проверка на Разрешението;

 - протестът на прокуратурата най-елементарно възпроизвежда мотивите и твърденията, които са изложени от органите на ДСНК в подадения пред нея сигнал, като дали те са основателни предстои да бъде проверено от компетентния съд.

Тъй като издадената заповед от органите на ДНСК, с която се обявява за нищожно разрешението за строеж не е влязла в законна сила, смятаме че с нея се нарушават правата и законните интереси на дружеството инвеститор, и затова ще упражним правото да обжалваме.

Позицията на хотел "Маринела“ е ясна и ще бъде защитена в съда, заявяват от мениджмънта.

Те твърдят, че с издаване на цитираната Заповед и обжалването й се полага началото на един правен спор, между възложителя на строежа – ВГ АД, и органите на ДНСК, в който всяка една от страните ще има възможност да докаже своята теза и твърдения по отношение на законосъобразността и действителността на разрешението за строеж.

"Ние, от хотел „Маринела“, считаме още, че спрямо нас се прилага тенденциозно отношение от някои институции, както и от някои водещи медии в страната. Считаме, че в една европейска държава, в която се прилага европейско законодателство, е крайно неуместно, да се вменява на публиката и институциите, внушението, че едва ли не ние сме пристъпили закона и предстоят наказателни действия спрямо нас. Това не отговаря на истината и подкрепя тезата за тенденциозност", завява ръководството.

Спорът е за строежа на бъдещото казино в бившия хотел "Кемпински-Зографски", който е собственост на пловдивските предприемачи Ветко и Маринела Арабаджиеви. Според архитекти преустройството унищожава известния в миналото хотел като като Японския и “Кемпински-Зографски“.