Вчера Наум направи в страницата си в социалната мрежа "наложително уточнение", заради множество запитвания на клирици и миряни за решението на Българската православна църкав (БПЦ):

Св. Синод в заседанието си от 29.04.2015 г. е взел решение, че ДАВА БЛАГОСЛОВЕНИЕ при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите. Така формулирано и прието от Св. Синод, решението има пожелателен характер и би следвало да се практикува по усмотрение”.

По думите на митрополита по този начин българските митрополити оставят на преценката и личните убеждения на свещениците дали да поменават или не Симеон II по време на службите.

Дни след публикуването на решението на официалния сайт на Българската патриаршия, то е свалено и след това редактирано, като от новия вариант е отпаднал изразът „дава благословение” и така решението придобива задължителен характер, съобщи междувременно православният сайт "Двери".

От изявлението на Наум става ясно, че видимо промяната е станала без знанието на митрополитите, гласували решението. Не е ясно по чие усмотрение е променен текстът на решението.
 
Двата му варианта на официалната страница на Св. Синод могат да се видят тук и тук.

Междувременно Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията си "да не оскърбяват миряните" и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете, защото няма писмено нареждане от Синода за това.

От това става ясно, че оспорваното решение все още предстои да бъде подписано от архиереите, което би трябвало да се случи по време на лятното им заседание през юни.

Президентът Росен Плевнелиев вече настоя Църквата да преосмисли решението си. Същото мнение изказа и бившият държавен глава Георги Първанов.

Симеон: Защо това превъзбужда толкова хора?

Самият Симеон Сакскобургготски коментира скандала пред БНТ:

"Трябва да се върнем много по-назад, 1946 г. и от там вече всеки да разбере за какво става реч. Не виждам защо това се превръща в такава, как да кажа, дискусионна материя за нещо, което е изцяло дори не светско в смисъл такъв да засяга или да превъзбужда толкова хора, пък и в много случаи изкуствено".

На въпрос дали от Светия Синод са го попитали преди да вземат решението, той отвърна, че църквата е институция, която е изцяло независима.

Запитан дали го е обидила реакцията на двама президенти бившият премиер каза, че не става и въпрос за обида и всеки има право да тълкува.

"Но пак казвам, че трябва да имаме, да е ясна историята каквато е била. Дали носи човек една титла или изпълнява дадената длъжност това са съвсем различни работи. Нито застрашава Републиката по никой начин, пък мисля, че съм си доказал и аз моята лоялност към Републиката, служейки ѝ като премиер, нито пък трябва някой да се почувства обиден. А за президентите навсякъде в чужбина, аз винаги препоръчвам да се пооглеждаме, един бивш президент нормалното е да го наричат "г-н президент". Така че не виждам какво може да бъде толкова застрашаващо".

В отговор на въпрос как предпочита да го наричат българите днес Сакскобургготски отговори, че няма претенции, защото и изпълнявал всевъзможни функции, "така че тук е въпрос вече пак на разбиране, на усещане и на възпитание донякъде".