На 5 май м.г. 30-годишният Хуриет Сюлейманов предизвика тежка катастрофа на пътя София - Русе край Луковит, в която загинаха 20-годишните Владислав Горанов и Николай Менков, а по-късно в болница почина и 20-годишната Цветелина Таслакова. Единственият оцелял при жестокия удар е Иван Гюмишев.

След катастрофата Сюлейманов, който е шофирал без книжка и има 12 осъдителни присъди и 90 регистрации в полицията, се укри, но бе задържан от МВР и му бе наложена мярка за неотклонение "домашен арест". През декември м.г. прокуратурата внесе обвинителния акт в съда.

На 19 януари процесът срещу шофьора трябваше да започне в Окръжния съд в Ловеч. Подсъдимият обаче не се появи и бе обявен за общодържавно издирване.

Той не се яви и на днешното заседание, а от прокуратурата в Ловеч поискаха да не се дава ход на делото, защото обвиняемият е нередовно призован и няма документи, които са изискани от полицията в Разград - дали е намерен и дали е в страната, съобщи БНР.

Според държавното обвинение няма как да започне задочен процес.

От съда обявиха, че следва да се задължи Областната дирекция на МВР – Разград да даде писмен отговор какви оперативно-издирвателни действия са извършени спрямо Сюлейманов, предприемани ли са изобщо такива и каква информация за местонахождението му е събрана до момента.

Магистратите изискаха и да им се представи справка дали има данни подсъдимият да е напускал страната.

Следващото заседание на Окръжния съд бе насрочено за 27-и март.

Забавянето на хода на делото предизвика недоволство сред родителите на загиналите при катастрофата младежи.

Според Валя Таслакова, майка на загиналата Цветелина, Хуриет Сюлейманов се намира в Людвигсбург, Германия, съобщи ловешкият сайт "Зетра". Тя заяви, че са съобщили на прокуратурата с какви данни разполагат до момента.

Като се знае, че ще има заседание е трябвало се провери защо няма отговор от ОД на МВР в Разград. Има достатъчно данни, че лицето не е на адреса и не е в страната. Следващия път, когато свидетелите се отчаят и не дойдат, а него няма да го има, какво се случва? Правилата на задочното производство са такива, че трябва да бъде разпитан всеки от тях. Ако бъде изобщо заловен, това ще стане в Германия, не очаквам нашите власти да направят нещо“, категорична е Валя Таслакова.

По закон най-тежката присъда, която Хуриет Сюлейманов може да получи, е 15 години затвор.