Това ще стане факт, ако Висшият съдебен съвет (ВСС) не вземе сам подобно решение, съобщиха БНР и БГНЕС.

"Редно е да има последствия, ако председателят на Софийския градски съд Владимира Янева наистина е подписала повече от разрешения срок СРС-та. Като резервен вариант Висшият съдебен съвет може да бъде сезиран и от министъра на правосъдието", обясни Христо Иванов.

Очаква се съдебните кадровици да получат разсекретения вариант на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства по разработката "Червеи".

Според правосъдния министър фактите в доклада на председателя на бюрото Бойко Рашков са смущаващи и последствия трябва да има. Христо Иванов увери, че Рашков ще декласифицира информацията за начина на издаване на разрешителни, за да може впоследствие тя бъде използвана от Висшия съдебен съвет.

"Оттам нататък ще видим и каква ще бъде преценката", каза още Иванов.

Вчера именно Бойко Рашков заяви, че съдия Владимира Янева е била единственият магистрат, слагал подписите си под исканията за прилагане на специални разузнавателни средства по "Червеи". Пред журналисти преди да бъде изслушан от ВСС, Рашков обясни, че в случая са констатирани осем групи нарушения, които той оценява като сериозни, защото сред тях има и данни за престъпна дейност.

Съдиите: Не коментирайте кой да бъде обвинен или съден

По-късно днес Съюзът на съдиите в България поиска от политиците, коментиращи разработката "Червеи", да насочат усилия за действителна съдебна реформа и "придържането към държавнически подход при конституирането на ВСС и инспектората към него, вместо да коментират кой да бъде обвинен или съден.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква да бъдат наложени тежки наказания на виновниците за нарушенията по разработката "Червеи".

"Ако на Цветанов са му дали четири години, за това трябва да им дадат по 400 години на всички по веригата - от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост", коментира той.

Днес пък от името на ГЕРБ Цвета Караянчева прочете декларация в защита на Цветан Цветанов (осъден на 4 г. затвор) и видя вендата срещу него.

ССБ отново призовава да се спазва принципът на независимост на съдебната власт и напомнят, че той изисква "въздържане от страна на представителите на другите две власти от всякакви действия, които биха могли да бъдат възприети като намеса в осъществяването от органите на съдебната власт на техните функции".

"Публичните изявления на високопоставени представители на изпълнителната и законодателната власт, в които има предварителни заключения за извършени престъпления, определя се кои лица следва да бъдат задължително оправдани и кои да бъдат съдени, представляват заплаха за правовата държава",
пишат от ССБ.

Съдийската организация напомня, че България вече е осъждана от Европейския съд по правата на човека за подобни изказвания.

Христо Иванов: Реакцията на премиера била "чисто човешка"

Правосъдният министър пък коментира писмото на ССБ така:

Аз имах разговор с премиера по този повод. Ние препотвърдихме това свое убеждение. Той самият подчерта, че това, че е имало една или друга чисто човешка реакция, не променя факта, че ние оставаме решително за съдебна реформа и за този приоритет на стратегията, който ние приехме, а именно утвърждаване на независимостта на съдебната власт. Така че в случая по-скоро за мен става дума за различна оценка на някакви нюанси, а не за някаква съществена разлика в ценностната позиция”.

Бойко Рашков: Нямам притеснения за Янева

В интервю за БНР Бойко Рашков коментира, че няма никакви притеснения относно Владимира Янева.

"Ако тя е извършила някакво нарушение, трябва да си понесе отговорността. За мен дилема няма - на кого е близка, на кого не е близка, мен това не ме вълнува. Когато се пусна тази информация в публичното пространство, каквото и да е, у нас политическата власт реагира незабавно", категоричен бе ръководителят на Националното бюро за контрол на СРС.

По думите му, е трябвало да мине една седмица след избухването на скандала, за да може съдебните ръководители "да мислят изобщо дали да слушат".

"Те не могат да схванат, че с това си пасивно поведение не са доловили идеята, която има в парламентарните среди. А идеята е да се засили контролът върху работата на съдиите, които дават разрешения за СРС-тата. Не само отказите им за прилагане да се мотивират, а и самите разрешения да се мотивират", заключи Бойко Рашков.