Борисов обяви, че лично следи борбата със сивата икономика и всяка сряда в 09:00 часа заедно с прокуратурата, финансовото министерство и службите прави среща, на която му се докладват приходите и борбата с контрабандата. Той коментира това на Деветата среща на бизнеса с правителството.

"Мога да ви кажа, че съм умерен оптимист в това как се събират приходите в сравнение с миналия януари", каза премиерът.

Той допълни, че първостепенна задача на службите е борбата с ДДС измамите, укриването на данъци и сивия сектор, където резервът е 500-600 млн. лева до 1 млрд. лева.

"Това е задачата, която съм поставил", обяви той.

Бойко Борисов отново коментира и скандалните пенсионни промени, като каза, че единствената цел е била да се дисциплинират частните пенсионни фондове, те да бъдат конкурентоспособни и да се гарантира изплащането на пенсиите.

"Дисциплинирани, какво означава, да бъдат конкурентоспособни, да има добра отчетност, да се гарантира изплащането на пенсиите впоследствие. Сигурно сте чули, че някой има свързани лица, свързани фирми, сигурно сте чули... И аз съм чул, и не искам след време да кажат - ама, те са знаели, но са си мълчали. Искам да бъдат дисциплинирани", каза премиерът.

Преди дни шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова предложи минимална гарантирана доходност за фондовете, обвързана с инфлацията.

Премиерът засегна и темата с обвързването на бензиностанциите с НАП, като бе категоричен, че това струва 5000 лева.

"Да ме извиняват, но това не е сума, която може да ги спре при положение, че ние разплащаме 1,1 млрд. лева", коментира Борисов.

За развитието на България е необходимо съгласие на политиците по няколко основи теми - решаване на проблемите в пенсионната система заради демографския срив, осигуряване на върховенството на закона и намиране на пари за ключови реформи, каза на форума съпредседателят на РБ Радан Кънев на срещата.

Според него, ако за големите инвеститори върховенството на закона е големият проблем, то за малкия бизнес е лошата и партизирана администрация. Няма по-голям агрегатор за корупция от това администрацията да е изградена на партиен признак, защото се създават вериги на зависимости, което е в услуга на партиите, а не на хората.