Това предаде Франс прес, като се позова на данни на автомобилно застрахователно дружество от Британска Колумбия в Канада, предаде БТА.

Статистиките показват, че катастрофите са с 16% повече в двете седмици след смяната на времето, отколкото в двете седмици преди тази смяна.

Резултатите на пръв поглед са парадоксални, защото промяната на времето означава още един час за спане. Но според застрахователите 30 на сто от шофьорите в действителност будуват до по-късно, това ги уморява и те са по-малко бдителни, което води до катастрофите.

За да стигне до този извод, компанията е анализирала броя на пътните произшествия преди и след смяната на часовниците от 2006 г. до 2010 г.

В България стрелките бяха върнати с час назад след полунощ на 27 октомври и страната ни премина към зимното часово време.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.
При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Преместването на стрелките с час назад намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.
Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес.

Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината.

Психолози съветват да се спи повече и да се "намалят оборотите" при смяната на часовото време, за да има възможност организмът да свикне със стреса.