Държавното обвинение е спряло наказателното производство по делото, образувано и водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и Радко Димитров (бившите и настоящи служители на специализираната дирекция на МВР - СДОТО - б.р.)

Основанието за спиране е, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от Цветан Цветанов по чл.285 във вр. с чл.387 ал.2 от НК.
Същият, в качеството му на длъжностно лице – министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления (по чл. 285 от НК). Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи да упражнява контрол върху прилагането и използването на специални разузнавателни средства.

Според чл.387 ал.2 "който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това произлязат вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до три години. Ако са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години".

Цветан Цветанов обаче има имунитет като кандидат за депутат. В Изборния кодекс не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване от Централната избирателна комисия на резултатите от гласуването, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на бившия вътрешен министър или са налице основания, главният прокурор на България Сотир Цацаров да отправи искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване, обясняват от държавното обвинение.

По-рано днес, служебният премиер Марин Райков заяви, че институциите работят заедно за откриване на истината и наказване на виновните за незаконното подслушване. Той каза това на съвместна пресконференция с главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Петя Първанова.

В края на март бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че ще се откаже от политиката и ще се извини, ако данните на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконни подслушвания на политици и общественици се потвърдят.

На 15 април пред журналисти в Елин Пелин Цветанов пак каза:

"Когато се докаже, че бившият вътрешен министър 2009-2013 г. е разпореждал за незаконно използване на СРС-та, ще се оттегли от политиката, и ще си понесе наказателната отговорност".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Помага или пречи на МВР скандалът с подслушването?