Временно поста на изпълнителен директор ще поеме финансовият директор на БДЖ.

В началото на август Йордан Недев заяви, че ако държавата не поднови плащането на спряната субсидия за юли и август, най-вероятно пътническите превози ще трябва да бъдат спрени от средата на август. Субсидията бе замразена от МФ заради спирането на изплащането от БДЖ на заем към Световната банка от 1995 г.

Дни по-късно държавната субсидия за железницата за август беше преведена, а Московски успокои, че съкращения в БДЖ няма да има, както и няма да бъдат спирани влакове. БДЖ обаче трябва да предостави на държавата част от активите си - сгради или почивни бази, които са освободени от тежест, за да се обезпечи плащането към Световна банка.

"Изглежда сме некадърни! Не се шегувам, наистина", откровено каза в началото на месеца по БНТ Йордан Недев и след въпрос за оставка добави, че подаването й е логично.

Днес той добави още обяснения към причините за оставката си и отрече да я подава по лични причини.
"Не са лични причините, а са изцяло свързани с последните неща, които се случиха покрай бездействието на Министерството на финансите. Първо ни спряха субсидията, което аз дълго време не можах да разбера защо и каква точно е мотивацията. Субсидията беше възстановена само за единия месец. След това зам.-министър Горанов даде доста ясна оценка за качеството на управление на Холдинг БДЖ, където стана ясно, че ние не сме си свършили добре работата и ако не сме били побутвани от министерството е нямало да се състои никаква реформа. Оттам насетне мисля, че това еднозначно означава, че професионалист, за какъвто се имам, трябва моментално да подаде оставка", коментира Недев пред БНР, като уточни, че го е направил още в петък миналата седмица.

"Нека някой със свеж мозък, по-можещ и знаещ да ръководи дружеството. Моята голяма болка е, че оставих много неща незавършени, но не мога да позволя, когато атестацията за мен е за недобре свършена работа, да продължи тази агония", добави той.

Не смятам, че реформите в БДЖ не вървят добре, те вървят по план, каза вчера председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров. До края на седмицата планът за преструктуриране на БДЖ ще бъде финализиран, категоричен е той.

Йордан Недев стана изпълнителен директор на БДЖ на 5 юли 2011 г.