Това съобщи Михаил Федотов, който оглавява президентския съвет по правата на човека, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Група експерти по конституционно право, упълномощени от Съвета, представиха в Кремъл заключения, според които държавният глава може да помилва осъден, дори ако той не е подал молба за това. Президентът обаче има друго гледище по въпроса", обясни Федотов пред радио "Ехото на Москва".

"Така Медведев доказва, че зависи от Путин - човек, който изпитва панически страх от сина ми", заяви пред АФП майката на бившия шеф на компанията "Юкос" - Марина Ходорковска.

Ходорковски и съдружникът му Платон Лебедев, осъдени за икономически престъпления на 13 години затвор - до 2016 г., винаги са отказвали да подадат молби за помилване с твърдението, че са невинни. Двамата бяха признати за кражба на 218 млн. тона петрол и изпирането на 23,5 млрд. долара.

Дмитрий Медведев заяви още през 2009 г., че ще проучи възможността за помилване, само ако Ходорковски подаде съответната молба и се признае за виновен.
Под натиска на опозицията в началото на март тази година президентът нареди на генералния прокурор на страната да провери "основателността" на присъдата в делото. Срокът беше до 1 април и видимо от решението на Медведев властите не са открили нищо нередно.

Ред наблюдатели твърдят, че гоненията срещу Михаил Ходорковски са разчистване на сметки, дирижирано от Владимир Путин в желанието да се отърве от един богат и могъщ свой противник.