Двамата бяха признати за виновни по обвинения в кражба на 218 млн. тона петрол между 1999 и 2003 г. и в изпирането на 23,5 млрд. долара, посочват ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

Включвайки присъдата от 2005 г., двамата ще са в затвора общо по 14 години.

Съдът зачете времето, което двамата са прекарали зад решетките от арестуването си през 2003 г., така че според изчисленията срокът на присъдата им ще изтече през 2017 г.

Адвокатите на Ходорковски и Лебедев обявиха, че ще обжалват.

През 2005 г. двамата бяха осъдени на по 8 години затвор за укриване на данъци.
Присъдата по второто дело срещу бившия ръководител на петролната компания "ЮКОС" Ходорковски и Лебедев е изложена на 800 страници. Тя започна да се чете на 27 декември.
Произнасянето на присъдата се очакваше утре вечер. Опонентите на правителството отбелязаха, че за да избегне критиките срещу присъдата, то смята да се възползва от факта, че като официални празници първите десет дни на януари в Русия са неработни и вестниците няма да излизат.

Делото срещу Ходорковски - заклет враг на руския премиер Владимир Путин, предизвика остри критики по света с твърдения, че мотивите на процеса са политически и че процесът е опит за отстраняване на богатия и влиятелен бизнесмен преди президентските избори през 2012 г.

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек заяви днес, че
тежката присъда показва границите на правовата държава в Русия, предаде
Франс прес. "Много съм разочарован. Процесите срещу Михаил Ходорковски
бяха решаващия тест за начина, по който правовата държава и правата на човека се третират в днешна Русия", се казва в изявление на Бузек.

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува осъждането на бившия руски петролен магнат, заявявайки, че присъдата изглежда е политически мотивирана, цитира я Ройтерс, пише БГНЕС.

Франция призова руските власти да вземат предвид безпокойствата, предизвикани от развитието на процеса срещу Ходорковски, който ще
обжалва присъдата си, предаде Франс прес.

Издадената присъда ще направи по-сложно приемането на Русия в Световната търговска организация (СТО), съобщи високопоставен представител на администрацията на американския президент Барак Обама, предаде Ройтерс.
"Това няма да помогне на каузата им, само ще я усложни", заяви представителят.

Опитите на САЩ и ЕС да оказват натиск върху съдебния процес по делото срещу Михаил Ходорковски са неприемливи, въпротиви се преди дни министерството на външните работи на Русия. 

Последна актуализация в 22,10 ч.