Огромните вълни по време на бурята, които достигаха до 4-5 метра, са изровили дигата, под която минава тръбата за битово-фекални води и са скъсали около двайсетина метра от нея.

Сега фекалиите минават по плажа и се изливат директно в морето, заяви Бакалов. Става въпрос за отнесена от морето тръба от канализационния колектор за отвеждане на мръсните води на цялото курортно селище. Задействана е процедура за ремонтиране на този участък и в най-скоро време проблема ще бъде отстранен.

Уведомили сме и Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите, каза говорителят на ВиК-Бургас Димитър Гюров. Той допълни, че е известена и община Несебър, която трябва да предприеме реални мерки за укрепване на брега, за да не се повтори аварията при друга подобна морска стихия.

В началото на декември м.г. министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че най-късно през лятото на 2012 г. е планирано да започне реализацията на проектите за дълбоководното заустване на отпадните води на Варна, Равда и Созопол.

Дълбокото заустване е първата стъпка за решаването на проблема с отпадните води от курортите, които се изливат в морето. След това трябва да се изградят пречиствателните станции.