Ако бъдат заловени повторно със същото нарушение, ще остават без свидетелство за управление за 3 месеца и ще трябва да платят санкция от 400 лева.

Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от председателя на транспортната комисия в парламента Иван Вълков и още няколко депутати от ГЕРБ, сред които Станислав Иванов, Теодора Георгиева и др., пише в."24 часа".

В момента за минаване на червено и прелитане през пешеходна пътека се налага глоба от 50 лв.

С промените депутатите предлагат книжката на шофьори, хванати след употреба на алкохол, да се отнема за от половин до една година, както и да им се налага глоба от 500 до 1000 лева.
В момента за концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила книжката се взема за от 1 до 12 месеца, а санкцията е от 200 до 500 лв.
Ако водачът откаже проверка с дрегер или кръвна проба, книжката може да му бъде отнета за 2 до 3 г.
В момента наказанието е максимум година и половина.

С промените те предлагат още да се въведе целогодишно шофиране през деня с включени фарове. Сега това е задължително от 1 ноември до 1 март и пожелателно през останалото време.

Велосипедистите ще трябва да са със светлоотразителна жилетка и да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното.
Катаджиите ще следят дали спазват тези изисквания и при нарушения ще глобяват колоездачите с 10 лева.

Законопроектът предвижда психологически изследвания да се правят във всички лечебни заведения, а не само в болниците към транспортното министерство и центровете за психично здраве.

Депутите от ГЕРБ предлагат да се въведе и санкция от 500 лв. за психолози, които нарушат правилата, както и за водач, който след навършване на 55 г. извършва таксиметрови или обществени превози на пътници или товари без валидно удостоверение за психологическа годност.
За тези, които назначат такива шофьори на работа, санкцията ще е 1000 лв.

Статистиката сочи, че в последните години жертвите по пътищата намаляват всека година, а от МВР многократно са заявявали, че идна от причините това да се случва са по-строгите санкции, предаде bTV.