Това съобщиха от съда, цитирани от БГНЕС. Производството вече не е висящо в СРС и е прекратено. Сега ВКС трябва да определи в кой съд ще се гледа то.

На 9 февруари ВКС върна делото, което председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова заведе за клевета срещу вицепремиера Цветан Цветанов, на СРС. Върховните магистрати разпоредиха, че делото трябва да бъде върнато на Районния съд. Така то е висящо и съдия Елияна Карагьозова – председател на трето наказателно отделение на ВКС, отказва да образува дело пред Върховния касационен съд, което да установи има ли предпоставки за промяна на подсъдността и разглеждане на делото от друг съд.

Съдия Тодорова заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов в Софийския районен съд миналия понеделник – 6 февруари. То бе разпределено, но съставът го изпратил до Върховния касационен съд (ВКС) да определи кой съд трябва да гледа производството, по което съдийката от София е страна.

Причината за делото срещу вътрешния министър е, че в две последователни интервюта Цветанов обвини Мирослава Тодорова в "обвързаност" с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов. Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа и за нея като председател на Съюза на съдиите. Конкретният повод са думите на Цветанов на въпрос дали поддържа думите си, че съдия Тодорова покровителствала мафията.

В специално писмо от Наказателна колегия на СГС колегите на Тодорова я защитиха, като под писмото стоеше подписът на приближената до министър Цветанов Владимира Янева, председател на СГС. По делото за клевета съдия Тодорова не търси парично обезщетение. Това значи, че ако съдът признае министъра за виновен, той може да бъде глобен в полза на държавата от 5000 до 15 000 лева.