Стойчев разказа за отношенията си с подсъдимия Георги Вълев -  също бивш акционер на „Тракия Банк”, предаде „Фокус". Великотърновският бизнесмен е обвинен, че е подбудител на две убийства, като е възложил поръчките на  тартора на групата Петър Стоянов - Сумиста.

По думите на свидетеля, след натиск, през 1997 г. банката била продадена на банкера Емил Кюлев (шефът на ДЗИ беше застрелян през 2005 г. - б.р.). Сключило се е споразумение, част от което Кюлев не изпълнил. От това, според Стойчев, представените от него акционери, загубили 2,5 млн. долара. Те обаче не потърсили тези пари, тъй като нямали контакти със съпругата му Весела Кюлева.

След около 10 години Георги Вълев се обадил и заявил, че може да уреди плащането на сумата. Той получил пълномощно, даващо му право да реши въпроса по извънсъдебен път. Това не се случило, тъй като Вълев започнал действия срещу Кюлева, свързани със запори и възбрани върху нейни фирми за десетки милиони.

Между свидетеля Стойчев и подсъдимия Вълев възникнали спорове както за размера на дължимата сума, така и за начина на събирането й. При един от разговорите им Стойчев видял договор между Вълев и убития по-късно шуменски бизнесмен Румен Рачев, според който, ако Рачев уреди изплащането на сумата, ще получи 70% от нея. Това според Стойчев обезмисляло претенциите на акционерите и той завел дело за злоупотреба с доверие срещу Вълев във Велико Търново. Помолил адвокат Петър Лупов да му стане свидетел, тъй като участвал в срещите, съобщи БТА. Въпреки, че адвокатът бил притеснен след нанесен върху него побой и палеж на колата му, се съгласил, но десет дни по-късно бил убит.

През март 2007 г. Стойчев и Вълев прекъснали отношенията и всеки от тях успял да стигне до споразумение с Весела Кюлева. Раздорите между Стойчев и Вълев продължили до октомври 2010 г., когато двамата сключили споразумение да спрат враждебните действия един спрямо друг.

Разпитът продължава.

"Килърите" са обвинени за убийствата на Румен Рачев, великотърновския адвокат Петър Лупов, дясната ръка на Христо Ковачки - Борислав Георгиев, собственика на "Софийска баница" Александър Занев и бившия президент на ФК "Рислски спортист" Юри Галев.

Още в края на 2010 година обаче вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че не е изключено групата да е замесена в убийството на Кюлев.
"Ако имахме задълбочен анализ за убийствата на Лупов и Рачев и всичко, което се е случило през 1996-97 година с фалирането на банките, защото всичко, което е свързано с тези две убийства е водено за разпределяне на пари, които Кюлев е имал като задължение към собственици на бивши банки. Рачев е бил натоварен да събира някои от вземанията. Мотивът излиза, защото и Лупов, и Рачев са хора, на които им се дължат пари и естествено е по-добре да бъдат ликвидирани, защото пречат", обясни тогава той.

Делото срещу "Килърите" започна на 27 юни. Обвиняеми са Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев.
"За Новата година си пожелах справедлив процес и свобода", каза на излизане от съдебната зала Петър Стоянов, цитиран от БГНЕС.