За това настояха днес от ДСБ.

Партията ще представи предложението си за проверка на ДПС и ДОСТ пред парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, обяви на пресконференция лидерът на ДСБ Радан Кънев, предаде БТА.

По думите му забрана за достъп на Ахмед Доган и Делян Пеевски до Турция потвърждава тезата на ДСБ:

"На наша територия се развива чужд геополитически конфликт. Възниквало и подозрение, че турската страна обслужва вътрешнополитически интереси и се намесва в политиката ни. Затова ДСБ настоява правителството и службите да разследват и обобщят данните за чуждо влияние върху процеса на създаване на партията на Лютви Местан".

В същото време от ДСБ предлагат кабинетът да изиска от партньорските служби от ЕС и НАТО, както и от Турция, всички данни за руска връзка на Доган и Пеевски, за поддържани от тях чрез собствеността им в "Булгартабак" контрабандни канали.

Информацията да бъде незабавно докладвани на вътрешната парламентарна комисия, поиска Кънев, след като за това писаха и турски медии.

Сред мотивите си ДСБ посочват, че "овладяването на държавата от кръговете около Доган, Пеевски и Цацаров се превръща от вътрешнополитически проблем във външнополитическа заплаха за националната ни сигурност".
Нужни са спешни мерки за прекършване гръбнака на политическата мафия, прекратяване намесата на външни фактори в политическия ни живот, допълват от партията.

"Тези мерки не се изчерпват със спиране на търговете за АМ "Хемус", а изискват мащабна акция на службите за сигурност. Правителството се опитвало да се измъкне и да имитира противопоставяне на мафията", е прочетът на ДСБ на днешните разпореждания на премиера за спиране на търговете за лотове от "Хемус".

По думите на лидера на партията без независимо прокурорско разследване тази мярка не е достатъчна. Още преди време той призова главния прокурор да разпореди проверка.

Радан Кънев обяви още, че в сряда ДСБ ще представи вижданията си за продължаване на съдебната реформа по румънски модел.

Тъмносините, които се обявиха за опозиция на сегашното управление, няма да подпишат меморандума към коалиционното споразумение за подкрепа на правителството, но ще останат в Реформаторския блок и ще продължат да се борят за излизане на Блока в опозиция.

Иначе депутатите на ДСБ ще подкрепят политиката на здравния министър Петър Москов при гласуването на вота на недоверие, внесен от БСП и ДПС. То ще се проведе на 17 февруари.