Районната прокуратура във Варна ще повдигне обвинение на майка и син, нарушили наложената карантина в епидемията от COVID-19, и за фалшив сигнал за заболяването, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура в крайморския град.

На 50-годишната жена и и 23-годишния й син прокуратурата във Варна ще повдигне обвинение и по член 326 от НК за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога по време на извънредното положение във връзка с разпространяването на COVID-19. Досъдебното производство за нарушаване на наложената карантина по време на епидемията - пандемията на коронавируса, по член 355, ал. 2 от НК е образувано днес.

В хода на изясняване на случая било установено, че 50-годишната жена пристигнала в България на летището в София с полет от Германия на 13 март. Четири дни по-късно Ирена и синът й се качили в пътническия влак София - Варна. По време на пътуването им служители на БДЖ установили, че на вратата на купето, където пътували двамата, е поставена бележка, че са заразени с коронавирус.

ЖП-служителите подали сигнал за пътници с COVID-19 до всички гари, където спирал влакът. На гарата във Варна майката и синът били посрещнати от служители на РЗИ и представители на кризисния щаб. При прегледа на двамата било установено, че 23-годишният Калин е с повишена температура, което наложило да бъдат отведени в инфекциозната клиника на болницата "Света Марина". Там обаче не са установени симптоми на коронавирусната инфекция и двамата са освободени за домашно лечение и 14-дневна карантина, уточняват от прокуратурата.