Върховният касационен съд окончателно оправда бившия министър на отбраната Николай Ненчев по обвинението за неизпълнение на договори с руската компания РСК „МиГ“ относно ремонта и доставката на резервни части за самолети МиГ-29.

С решението си от днес тричленният състав на ВКС оставя в сила оправдателната присъда на апелативния съд.

Николай Ненчев беше обвинен, че през 2015 г. е скрил действащ договор за ремонт на изтребителите МИГ-29 с руската корпорация РСК-МИГ и е започнал преговори с Полша. Така поставил в риск българската авиация и нанесъл на държавата огромни щети. Самият Ненчев през цялото време твърдеше, че договорът за ремонт на самолетните двигатели с Полша е бил по-изгоден за България, а причина за повдигнатото му обвинение са нарушените руски финансови интереси.

Секретното дело стигна до последна инстанция заради протест на прокуратурата срещу решението на Софийския апелативен съд.

На първа инстанция Ненчев също беше оправдан по обвинението, че като министър на отбраната не изпълнил служебни задължения, произтичащи от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и от това са настъпили значителни вредни последици за българската армия, като случаят се явява особено тежък.

Решението на върховните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.