Докладчик по процеса е Стефан Милев, съобщи неотдавна "Правен свят".

На заседанието са призовани всички 23-ма свидетели от списъка на прокуратурата, между които се очаква да бъде и държавният глава Румен Радев. До 1 август м.г. Радев бе началник на Военновъздушните сили.

Николай Ненчев е обвинен в престъпление по служба, извършено при условията на продължавано престъпление, с две отделни деяния, осъществяващи поотделно състава на едно и също престъпление. От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък, твърди държавното обвинение.

По-конкретно - според събраните от държавното обвинение данни, за времето от 05 май 2015 г. до 09 септември 2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната, той не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) на Република България и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Пред съда Николай Ненчев ще отговаря за обществената поръчка за ремонт на самолетите "МиГ-29". Делото е засекретено.

В началото на годината военният министър заяви, че е спокоен и "вярва в доброто".

"Вярвам в правосъдието, прокурорите и всички тези честни, почтени хора, които, разбирам, трудят се неуморно. Моето пожелание към тях е да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на правото и на техния морал", заяви тогава Ненчев.

Срещу Ненчев е повдигнато и друго обвинение. На 19 декември м.г. Военно-окръжната прокуратура в София внесе в съда обвинителен акт срещу него и тогавашния негов служител Венислав Цанов за извършено от двамата в съучастие тежко длъжностно престъпление.

Ненчев е обвинен, че като действащ министър, през периода 16 декември 2014 г. - 26 януари 2015 г., е склонил умишлено подчинения си началник на Дирекция „Инвестиции в отбраната” Цанов да не изпълни свои законови задължения по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с фирма, спечелила поръчка за изготвяне на военно облекло.

Това неправомерно прекъсване на законовата процедура било направено с цел обществената поръчка да бъде спечелена от втория класиран - ведомственото „Интендантско обслужване” ЕАД.